Dziedzina funkcji

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
matfiz1
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 06 lis 2009, 01:04

Dziedzina funkcji

Post autor: matfiz1 »

Wyznacz dziedzine funkcji (etapy rowiazania,objasnienia,komentarze)

\(g \left(x \right)= \sqrt{9x^{2}-x^{4}}-arccos \left(3-x \right)\)
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

\(\begin{cases}9x^2-x^4\geq 0\\-1\leq 3-x\leq 1\end{cases}\ \ \ \Rightarrow\ \ \ x\in <\ 2\ ;\ 3\ >\)
Ostatnio zmieniony 06 lis 2009, 14:28 przez jola, łącznie zmieniany 1 raz.
matfiz1
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 06 lis 2009, 01:04

Post autor: matfiz1 »

Przydaly by sie jakies objasnienia do zadania co z czego sie bierze itp.?
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6589
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1118 razy
Płeć:

Post autor: anka »

dziedzina pierwiastka to liczby \(\ge0\)
dziedzina arccos to \(<-1;1>\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ