pochodna
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 107
- Rejestracja: 07 paź 2009, 11:42
- Podziękowania: 5 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
\(\frac{0-1(\sqrt{2-3t})'}{\sqrt{2-3t}^2}\)
\(=-\frac{1}{2\sqrt{2-3t}}*(-3)/{(2-3t)^2}\)
\(=\frac{3}{2(2-3t)^{\frac{3}{2}}\)
\(=-\frac{1}{2\sqrt{2-3t}}*(-3)/{(2-3t)^2}\)
\(=\frac{3}{2(2-3t)^{\frac{3}{2}}\)
Ostatnio zmieniony 06 lis 2009, 09:02 przez e_liska, łącznie zmieniany 2 razy.
Miłość to jedyne uczucie, które się mnoży, jeśli się je dzieli...
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
Oj chyba jest błąd
http://library.wolfram.com/webMathemati ... /WalkD.jsp
W pierwsze okienko wpisz
1/Sqrt[2-3t]
w to drugie
t
http://library.wolfram.com/webMathemati ... /WalkD.jsp
W pierwsze okienko wpisz
1/Sqrt[2-3t]
w to drugie
t
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
To co podałaś jako odpowiedź jest źle
\(\(\frac{1}{\sqrt{2-3t}})'=((2-3t)^{-\frac{1}{2}})'=-\frac{1}{2}(2-3t)^{-\frac{3}{2}}\cdot(2-3t)'=-\frac{1}{2}(2-3t)^{-\frac{3}{2}}\cdot (-3)=\frac{3}{2(2-3t)^{\frac{3}{2}}\)
\(\(\frac{1}{\sqrt{2-3t}})'=((2-3t)^{-\frac{1}{2}})'=-\frac{1}{2}(2-3t)^{-\frac{3}{2}}\cdot(2-3t)'=-\frac{1}{2}(2-3t)^{-\frac{3}{2}}\cdot (-3)=\frac{3}{2(2-3t)^{\frac{3}{2}}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.