sprawdzenie obliczeń

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
nabukadnecar
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 06 gru 2012, 19:51
Podziękowania: 3 razy

sprawdzenie obliczeń

Post autor: nabukadnecar »

Byłbym bardzo wdzięczny, gdyby jakiś dobry człowiek sprawdził następujące obliczenia:
ogólnie mam obliczyć pojemność C0 kondensatora bez dielektryka, wzór to \(C0=E \frac{ \pi*D^2}{4*d}\) i pojemność próbki obciążonej C, wzór to: \(C= \frac{Ud}{2 \pi *f*Rd*U}\)
dane:E=8,85*10^-12 F/m->przenikalność elektryczna w próżni
d=0,23mm->grubość próbki
D=28mm->średnica próbki
Ud=1,00V
U=20V
f=50Hz->częstotliwość prądu przemiennego
Rd=5kilooma->rezystancja obciążenia
moje wyniki:
C0=2,368 pF
C=3,185 pF
Gdyby ktoś mógł sprawdzić czy jednostki się zgadzają, bo nie wiem czy dobrze przeliczyłem na pF i ogólnie czy wyniki są w porządku byłbym bardzo, bardzo wdzięczny :)
ODPOWIEDZ