rachunek prawdopodobieństwa - zadania. Proszę o pomoc

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
morven87
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 17
Rejestracja: 05 maja 2009, 10:21

rachunek prawdopodobieństwa - zadania. Proszę o pomoc

Post autor: morven87 »

Proszę o pomoc w rozwiązaniu tych zadań:

Zadanie 1.
Ze zbioru liczb dwucyfrowych wybieramy jedną liczbę. Oblicz prawdopodobieństwo, że wybierzemy liczbę podzielną przez 11.

Zadanie 2.
W urnie jest 6 kul białych i 8 czarnych. Losujemy dwa razy po jednej kuli bez zwracania. Oblicz prawdopodobieństwo, że wyjmiemy co najmniej jeden raz kulę białą.

Zadanie 3.
A,B < (omega) , P(A) = 0,8 ; P(B) = 0,4
Czy zdarzenia te mogą się wyłączać?

Zad. 4
Z talii 52 kart wylosowano jedną kartę. jakie jest prawdopodobieństwo, że wylosowano pika lub króla?

Zadanie 5.
Wszystkich liczb dwucyfrowych, których obie cyfry są mniejsze od 6 jest:

a) 30
b) 36
c) 42
d) 49

Zadanie 6.
W pierwszej urnie znajduje się 20 losów, w tym 8 wygrywających ; w drugiej - 10 losów, w tym 2 wygrywające. Rzucamy monetą: jeśli wypadnie orzeł, to ciągniemy los z pierwszej urny, jeśli reszka - z drugiej. Jakie jest prawdopodobieństwo wyciągnięcia losu wygrywającego?
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

1)Wszystkich liczb dwucyfrowych jest 90---to moc omegi.
A={11,22,33,44,55,66,77,88,99}
Moc A =9
P(A)=9/90 =1/10
2)Moc omegi =(14 po 2)=(13*14)/2 =91
A'=zdarzenie przeciwne tzn.wybrano tylko czarne. Moc A'=(8 po 2)= 28
P(A)=1 - P(A') = 1 - 28/91 =63/91
3)Nie mogą ,bo P(AsumaB)= P(A) + P(B) byłoby większe od 1,a zatem musi być P(AiloczynB)>0,który odejmie się od tej sumy.
4)Pików jest 13,a razem z królami tych kart jest 16.P(A)=16/52
5)5*6=30
6)Narysuj drzewo i rozpisz prawdopodobieństwa.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ