Mechanika Bryły Sztywnej Pomocy :(

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Aniqqa
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 03 sty 2013, 21:23
Płeć:

Mechanika Bryły Sztywnej Pomocy :(

Post autor: Aniqqa »

Byłabym ogromnie wdzięczna za rozwiązanie chociaż kilku z tych zadań !!!! I bardzo proszę o wyłożenie mi tego łopatologicznie bo ja i fizyka to zupełnie dwie różne sprawy. :shock:
3.Znaleźć położenie środka masy stożka o wysokości h i kącie \alpha między tworzącą a wysokością stożka.
5.Walec zaczyna się obracać ze stałym przyśpieszeniem kątowym \varepsilon wokół swojej osi. Jak zależy od czasu kąt \gamma między wektorami prędkości i przyśpieszenia całkowitego dowolnego punktu walca.
7.Listę o długości l=1m leżącą poziomo podparto na obydwu końcach. Na listwie zawieszono trzy odważniki o masach m1=3kg, m2=2kg, m3=1kg w odległościach r1=0,3m, r2=0,5, r3=0,9 od lewego końca. Jaką siłą działa listwa w punktach swojego podparcia? Masę listy zaniedbać.
8.Dwa ciężarki m1=2kg, m2=1kg połączono nieważką nicią przerzuconą przez ruchomy blok o masie M=3kg. Wyznaczyć przyśpieszenie ciężarków, napięcie nici i nacisk na oś bloku.
ODPOWIEDZ