asteroida vs. ziemia :(

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
cholernarejestracja
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 31 gru 2012, 10:58
Płeć:

asteroida vs. ziemia :(

Post autor: cholernarejestracja »

Asteroida jest na kolidującej orbicie z Ziemią. Promień asteroidy wynosi 1 km, asteroida ma kształt sferyczny i jest zbudowana z lodu (d=0.92kg/l). Ile energi trzeba dostarczyć do środka asteroidy żeby rozpadła się na dwie części, tak, że ominie bezpiecznie Ziemię (promień Ziemii R=6400km), jeśli asteroida ma zderzyć się z nią za jeden rok?
Znaleźć: energie kohezji(spójności), energie grawitacji, energie kinetyczną. Potem całą potrzebną energię.
Energia kohezji: =0,51 eV/molecule (nie mam pojęcia jaki jest odpowiednik tej jednostki w j. polskim)
(Aby uprościć, przypuścmy, że przyspieszenie grawitacyjne nie ma wpływu na ruch tych połówek.)
*Tłumaczyłam z angielskiego, więc treść nie jest w 100% poprawna. Nie mam pojęcia co to energia kohezji. Czy tam spójności. Jakieś wskazówki? Cokolwiek? Z góry dziękuję ^^
ODPOWIEDZ