Konkurs KUL
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1107
- Rejestracja: 10 mar 2012, 13:35
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękowania: 145 razy
- Otrzymane podziękowania: 344 razy
- Płeć:
ja sobie rysunek zrobiłem też ale i tak zaznaczyłem źle . Aktualne, ale nie musisz zamieszczać wszystkich obliczeń, tak naprawdę chodzi mi o sprawdzenie wyników, potem w razie coś będę dopytywał.
gg: 4987844
Spoiler
.\begin{cases} x \\ y \\ z \end{cases} - układ równań
\frac{}{} - ułamek
\sqrt{} - pierwiastek
\frac{}{} - ułamek
\sqrt{} - pierwiastek
-
- Fachowiec
- Posty: 1528
- Rejestracja: 14 kwie 2011, 19:31
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 170 razy
- Otrzymane podziękowania: 502 razy
- Płeć:
Re:
No nie mów, że sobie na kartce robiłeś? Nie znasz geogebry ?denatlu pisze:ja sobie rysunek zrobiłem też ale i tak zaznaczyłem źle . Aktualne, ale nie musisz zamieszczać wszystkich obliczeń, tak naprawdę chodzi mi o sprawdzenie wyników, potem w razie coś będę dopytywał.
-
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 13:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4450 razy
- Płeć:
Re: Re:
Rysowanie na kartce przydaje się bardzo. Czasem warto narysować coś samemu niż bezmyślnie wklepać w program. Potem chodzą po liceach ludzie, którzy wykresu \(y=2^x\) narysować nie potrafią.kamil13151 pisze:No nie mów, że sobie na kartce robiłeś? Nie znasz geogebry ?denatlu pisze:ja sobie rysunek zrobiłem też ale i tak zaznaczyłem źle . Aktualne, ale nie musisz zamieszczać wszystkich obliczeń, tak naprawdę chodzi mi o sprawdzenie wyników, potem w razie coś będę dopytywał.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
\(\exp (i \pi) +1=0\)
\(\exp (i \pi) +1=0\)
-
- Guru
- Posty: 17553
- Rejestracja: 09 lis 2010, 08:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7436 razy
- Płeć:
Re: Re:
Zawsze chodzili i zawsze byli to ci słabi uczniowie w tych słabych liceachpatryk00714 pisze: Potem chodzą po liceach ludzie, którzy wykresu \(y=2^x\) narysować nie potrafią.
-
- Fachowiec
- Posty: 1107
- Rejestracja: 10 mar 2012, 13:35
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękowania: 145 razy
- Otrzymane podziękowania: 344 razy
- Płeć:
Dla \(x=2\) odległość do punktu(x) o współrzędnej całkowitej jest równa \(0\), bo \(x=2\) jest całkowite. Dla \(x=2\frac{1}{2}\) odległość do najbliższego punktu o współrzędnej całkowitej jest \(\frac{1}{2}\). Czyli \(f(2)=0\) a \(f(2\frac{1}{2})=\frac{1}{2}\). Dla \(x=1.3\) odległość wynosi \(0.3\) czyli \(f(1.3)=0.3\). I to jest wykres funkcji \(f(x)\).
kejkun, w poleceniu dają: Funkcja \(f\) przyporządkowuje kazdej liczbie \(x\)... więc o \(x\) im chodzi.
kejkun, w poleceniu dają: Funkcja \(f\) przyporządkowuje kazdej liczbie \(x\)... więc o \(x\) im chodzi.
gg: 4987844
Spoiler
.\begin{cases} x \\ y \\ z \end{cases} - układ równań
\frac{}{} - ułamek
\sqrt{} - pierwiastek
\frac{}{} - ułamek
\sqrt{} - pierwiastek
-
- Stały bywalec
- Posty: 662
- Rejestracja: 27 paź 2012, 18:53
- Podziękowania: 175 razy
- Otrzymane podziękowania: 71 razy
- Płeć:
no dobra,
a pod spodem mamy , że :
\(f(x) = \ \frac { 1}{2012 }\ \ \cdot \ x\)
jesli wstawimy np. \(x=2,15\) to nie dostaniemy wartości 0,15.
stąd pytanie , czemu te funkcje sa tak samo oznaczone literką " f " ?
i teraz co
szukamy \(f(x) = \ \frac { 1}{2012 }\ \ \cdot \ x\)
kiedy to coś da nam wynik zgodny z Twoim sposobem ?
w sensie dla ilu argumentów bedzie zgoda miedzy wartoscia ?
a pod spodem mamy , że :
\(f(x) = \ \frac { 1}{2012 }\ \ \cdot \ x\)
jesli wstawimy np. \(x=2,15\) to nie dostaniemy wartości 0,15.
stąd pytanie , czemu te funkcje sa tak samo oznaczone literką " f " ?
i teraz co
szukamy \(f(x) = \ \frac { 1}{2012 }\ \ \cdot \ x\)
kiedy to coś da nam wynik zgodny z Twoim sposobem ?
w sensie dla ilu argumentów bedzie zgoda miedzy wartoscia ?
-
- Fachowiec
- Posty: 1107
- Rejestracja: 10 mar 2012, 13:35
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękowania: 145 razy
- Otrzymane podziękowania: 344 razy
- Płeć:
jeszcze raz musisz przeczytać polecenia(jak ja wczoraj ), bo oni kazali rozwiązać równanie. Czyli ta funkcja \(f(x)\) to jest to o czym pisałem w poprzednim poście i trzeba rozwiązać ile tamta funkcja ma punktów wspólnych z prostą \(y=\frac{x}{2012}\). Zbiór wartości \(f(x)\) to \(<0,\frac{1}{2}>\) , czyli ostatni punkt wspólny z prostą to jest dla \(x=1006\), bo ta prosta \(f(0)=0\) i \(f(2012)=1\), a na każdej jednostce przecięć jest dwa, wiec \(2\cdot1006=2012\)
gg: 4987844
Spoiler
.\begin{cases} x \\ y \\ z \end{cases} - układ równań
\frac{}{} - ułamek
\sqrt{} - pierwiastek
\frac{}{} - ułamek
\sqrt{} - pierwiastek