Konkurs KUL
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 662
- Rejestracja: 27 paź 2012, 18:53
- Podziękowania: 175 razy
- Otrzymane podziękowania: 71 razy
- Płeć:
nie rozumiesz po prostu.
to Ci to wytłumaczę prymitywnie :
po 1. funkcja ta musi spełniać układ równań podany,
teraz skoro w wyniku nie dostajemy układu nieoznaczonego, tj mamy akurat 1 konkretne rozwiązanie, zatem
istnieje dokładnie " jedna funkcja " która spełnia ten warunek,
a nie np." dziesięć " jak to określiłeś
teraz już rozumiesz, czy dalej nie ?...
to Ci to wytłumaczę prymitywnie :
po 1. funkcja ta musi spełniać układ równań podany,
teraz skoro w wyniku nie dostajemy układu nieoznaczonego, tj mamy akurat 1 konkretne rozwiązanie, zatem
istnieje dokładnie " jedna funkcja " która spełnia ten warunek,
a nie np." dziesięć " jak to określiłeś
teraz już rozumiesz, czy dalej nie ?...
-
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 13:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4450 razy
- Płeć:
Re: Konkurs KUL
6) \(\begin{cases} 13+3a+2b=30 \\ \frac{a+a}{2}=3 \end{cases}\)
stąd: \(a=3 \;\;\;\;\;\;\ 2b=8\)
czyli \(a=3 \;\;\;\ b=4\)
stąd: \(a=3 \;\;\;\;\;\;\ 2b=8\)
czyli \(a=3 \;\;\;\ b=4\)
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
\(\exp (i \pi) +1=0\)
\(\exp (i \pi) +1=0\)
-
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 13:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4450 razy
- Płeć:
Re: Konkurs KUL
8 ) \((x-2)^2+(y-1)^2=9 \;\;\;\;\ (x-3)^2+(y-1)^2=4\)
\(S_1=(2,1) \;\;\ r_1=3\)
\(S_2=(3,1) \;\;\ r_2=2\)
\(|S_1,S_2|=1\)
\(1+2=3\)
zatem okręgi są styczne wewnętrznie.
\(S_1=(2,1) \;\;\ r_1=3\)
\(S_2=(3,1) \;\;\ r_2=2\)
\(|S_1,S_2|=1\)
\(1+2=3\)
zatem okręgi są styczne wewnętrznie.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
\(\exp (i \pi) +1=0\)
\(\exp (i \pi) +1=0\)
-
- Fachowiec
- Posty: 1107
- Rejestracja: 10 mar 2012, 13:35
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękowania: 145 razy
- Otrzymane podziękowania: 344 razy
- Płeć:
doszedłem do momentu, że nie czaje jednak dlaczego MUSI być:
To drugie równanie nie wiem jak?radagast pisze: \(\begin{cases}f(x)+3f \left( \frac{1}{x} \right)=x^2\\ f \left( \frac{1}{x} \right)+3f(x)= \frac{1}{x^2} \end{cases}\)
gg: 4987844
Spoiler
.\begin{cases} x \\ y \\ z \end{cases} - układ równań
\frac{}{} - ułamek
\sqrt{} - pierwiastek
\frac{}{} - ułamek
\sqrt{} - pierwiastek
-
- Guru
- Posty: 17553
- Rejestracja: 09 lis 2010, 08:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7436 razy
- Płeć:
Re:
funkcja ma spełniać ten warunek dla każdego x. No to podstaw za \(x \ \ \ \ \\) \(\frac{1}{x}\) i zobacz co Ci wyjdziedenatlu pisze:doszedłem do momentu, że nie czaje jednak dlaczego MUSI być:To drugie równanie nie wiem jak?radagast pisze: \(\begin{cases}f(x)+3f \left( \frac{1}{x} \right)=x^2\\ f \left( \frac{1}{x} \right)+3f(x)= \frac{1}{x^2} \end{cases}\)
-
- Guru
- Posty: 17553
- Rejestracja: 09 lis 2010, 08:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7436 razy
- Płeć:
Re:
zdarzają się takie układy równań, które mają więcej niż jedno rozwiązanie albo nie mają ich w ogóle. Myślałam , że wiesz ...denatlu pisze:no a ile niby miałaby otrzymać? dziesięć?
-
- Fachowiec
- Posty: 1528
- Rejestracja: 14 kwie 2011, 19:31
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 170 razy
- Otrzymane podziękowania: 502 razy
- Płeć:
Re: Konkurs KUL
Układ dwóch równań liniowych ma jedno rozwiązanie lub nieskończenie wiele lub wcale.denatlu pisze:no a ile niby miałaby otrzymać? dziesięć?
-
- Fachowiec
- Posty: 1107
- Rejestracja: 10 mar 2012, 13:35
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękowania: 145 razy
- Otrzymane podziękowania: 344 razy
- Płeć:
nie rozumiem tego toku rozumowania, ma być spełnione dla \(x\) do postaw \(\frac{1}{x}\). a dlaczego nie \(\frac{2}{x}\) ? ja widzę, że dla \(\frac{1}{x}\) równanie jest identyczne ale tak jakby odwrotne do tego pierwszego ale co z tego to nie bardzo mogę pojąć.
wiem, ale błędnie odczytałem rozwiązanie układu.radagast pisze:zdarzają się takie układy równań, które mają więcej niż jedno rozwiązanie albo nie mają ich w ogóle. Myślałam , że wiesz ...denatlu pisze:no a ile niby miałaby otrzymać? dziesięć?
gg: 4987844
Spoiler
.\begin{cases} x \\ y \\ z \end{cases} - układ równań
\frac{}{} - ułamek
\sqrt{} - pierwiastek
\frac{}{} - ułamek
\sqrt{} - pierwiastek
-
- Fachowiec
- Posty: 1528
- Rejestracja: 14 kwie 2011, 19:31
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 170 razy
- Otrzymane podziękowania: 502 razy
- Płeć:
Re:
Taki trick, chcemy otrzymać drugie inne równanie z tymi samymi zmiennymi.denatlu pisze:nie rozumiem tego toku rozumowania, ma być spełnione dla \(x\) do postaw \(\frac{1}{x}\). a dlaczego nie \(\frac{2}{x}\) ? ja widzę, że dla \(\frac{1}{x}\) równanie jest identyczne ale tak jakby odwrotne do tego pierwszego ale co z tego to nie bardzo mogę pojąć.
-
- Fachowiec
- Posty: 1107
- Rejestracja: 10 mar 2012, 13:35
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękowania: 145 razy
- Otrzymane podziękowania: 344 razy
- Płeć:
Re:
kamil: dobra dzięki, wystarczyło zrozumieć o co pytają.
To odpowiedzi do zadan 1,2,3,4,5,6,8,9,13,21,23,24 już są.
radagast pisze:No tak, to zadanie rzeczywiście wyławia tych, którzy mogą się nadać na matematyka ... To nie jest 100 % populacji... Ci inni są dobrzy w czymś innym
To odpowiedzi do zadan 1,2,3,4,5,6,8,9,13,21,23,24 już są.
gg: 4987844
Spoiler
.\begin{cases} x \\ y \\ z \end{cases} - układ równań
\frac{}{} - ułamek
\sqrt{} - pierwiastek
\frac{}{} - ułamek
\sqrt{} - pierwiastek
-
- Stały bywalec
- Posty: 662
- Rejestracja: 27 paź 2012, 18:53
- Podziękowania: 175 razy
- Otrzymane podziękowania: 71 razy
- Płeć:
Re:
to akurat dobre pytanie, a odpowiedz jest prosta.denatlu pisze:nie rozumiem tego toku rozumowania, ma być spełnione dla \(x\) do postaw \(\frac{1}{x}\). a dlaczego nie \(\frac{2}{x}\) ? ja widzę, że dla \(\frac{1}{x}\) równanie jest identyczne ale tak jakby odwrotne do tego pierwszego ale co z tego to nie bardzo mogę pojąć.
podstawiac \(t = \frac{1}{f}\)
mamy :
\(\begin{cases}f(x)+3f \left( \frac{1}{x} \right)=x^2\\ f \left( \frac{1}{x} \right)+3f(x)= \frac{1}{x^2} \end{cases}\)
natomiast
\(t= \frac{2}{f}\)
\(\begin{cases}f(x)+3f \left( \frac{1}{x} \right)=x^2\\ f \left( \frac{2}{x} \right)+3f(2x)= \frac{1}{x^2} \end{cases}\)
jak widać mamy teraz 4 niewiadome.
stąd jedynym sensownym podstawieniem jest to 1-sze.
gdyż mamy 2 niewiadome, 2 równania.
-
- Fachowiec
- Posty: 1107
- Rejestracja: 10 mar 2012, 13:35
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękowania: 145 razy
- Otrzymane podziękowania: 344 razy
- Płeć:
Re: Konkurs KUL
wewnętrznie, bo \(|S_1,S_2|=1\) i \(|r_1-r_2|=1\)patryk00714 pisze:8 ) \((x-2)^2+(y-1)^2=9 \;\;\;\;\ (x-3)^2+(y-1)^2=4\)
\(S_1=(2,1) \;\;\ r_1=3\)
\(S_2=(3,1) \;\;\ r_2=2\)
\(|S_1,S_2|=1\)
\(1+2=3\)
zatem okręgi są styczne zewnętrznie.
gg: 4987844
Spoiler
.\begin{cases} x \\ y \\ z \end{cases} - układ równań
\frac{}{} - ułamek
\sqrt{} - pierwiastek
\frac{}{} - ułamek
\sqrt{} - pierwiastek