Konkurs KUL

Zadania konkursowe i olimpijskie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
patryk00714
Mistrz
Mistrz
Posty: 8799
Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
Lokalizacja: Śmigiel
Podziękowania: 92 razy
Otrzymane podziękowania: 4450 razy
Płeć:

Re: Konkurs KUL

Post autor: patryk00714 »

17.
\(-1 \le cosx \le 1\\ 0 \le cosx+1 \le 2\)

zatem funkcja przyjmuje wartość zero, ma nieskończenie wiele miejsc zerowych, przyjmuje wartość \(\sqrt{2}\),
Załączniki
Przechwytywanie.PNG
Przechwytywanie.PNG (16.27 KiB) Przejrzano 1735 razy
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

\(\exp (i \pi) +1=0\)
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

16. Lewa strona to funkcja parzysta, więc jeśli rozwiązań ma być nieparzysta ilość, musi do nich należeć \(x=0\), wtedy \(a=9\) i mamy \(x^4-10x^2=x^2(x-\sqrt{10})(x+\sqrt{10})=0\), więc może mieć trzy pierwiastki, ale nie jeden.
\(x^4-10x^2+9=a
x^4-10x^2+25=16+a
(x^2-5)^2=16+a
a=-16 \Rightarrow x=\pm\sqrt{5}
9>a>-16\Rightarrow x=\pm\sqrt{5\pm\sqrt{16+a}}\)


odp. B,C,D
ODPOWIEDZ