Konkurs KUL
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1107
- Rejestracja: 10 mar 2012, 13:35
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękowania: 145 razy
- Otrzymane podziękowania: 344 razy
- Płeć:
Konkurs KUL
KUL w tamtym roku organizował konkurs matematyczny ale nie podali odpowiedzi do zadań. Ja sobie go zrobiłem, ale chciałbym sobie sprawdzić czy wyniki są ok. Pierwsze dziesięć osób ma miejsce na KULu na matematyce. Także czy jakby ktoś miał czas, to mógłby zamieścić swoje wyniki? Byłbym wdzięczny, nie musi być od razu wszystko .
I jak oceniacie jego poziom ?
http://www.kul.pl/files/72/public/Zadan ... cznego.pdf
I jak oceniacie jego poziom ?
http://www.kul.pl/files/72/public/Zadan ... cznego.pdf
gg: 4987844
Spoiler
.\begin{cases} x \\ y \\ z \end{cases} - układ równań
\frac{}{} - ułamek
\sqrt{} - pierwiastek
\frac{}{} - ułamek
\sqrt{} - pierwiastek
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
Re: Konkurs KUL
1
\(sin^24x+cos^24x- \pi ^0=1-1=0
a^0=1\)
\(sin^24x+cos^24x- \pi ^0=1-1=0
a^0=1\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
Re: Konkurs KUL
2
\(4x^2-y^2=0
4x^2=y^2
2x=y \vee -2x=y\)
\(4x^2-y^2=0
4x^2=y^2
2x=y \vee -2x=y\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
Re: Konkurs KUL
3
\(\sqrt{5-2 \sqrt{6} } + \sqrt{5+2 \sqrt{6} }-2 \sqrt{3}
\sqrt{5-2 \sqrt{6} } =\sqrt{ \sqrt{3} - \sqrt{2} }^2=\sqrt{3} - \sqrt{2}
\sqrt{5+2 \sqrt{6} } =\sqrt{ \sqrt{3}+ \sqrt{2} }^2=\sqrt{3} + \sqrt{2}
\sqrt{3} - \sqrt{2}+\sqrt{3} + \sqrt{2}-2 \sqrt{3}=0\)
\(\sqrt{5-2 \sqrt{6} } + \sqrt{5+2 \sqrt{6} }-2 \sqrt{3}
\sqrt{5-2 \sqrt{6} } =\sqrt{ \sqrt{3} - \sqrt{2} }^2=\sqrt{3} - \sqrt{2}
\sqrt{5+2 \sqrt{6} } =\sqrt{ \sqrt{3}+ \sqrt{2} }^2=\sqrt{3} + \sqrt{2}
\sqrt{3} - \sqrt{2}+\sqrt{3} + \sqrt{2}-2 \sqrt{3}=0\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
-
- Guru
- Posty: 17553
- Rejestracja: 09 lis 2010, 08:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7436 razy
- Płeć:
24.
\(x\)- cała praca
\(\frac{x}{3,5}\)- taką część pracy wykona ojciec w ciągu godziny
\(\frac{2}{3} \cdot \frac{x}{3,5}\)- taką część pracy wykona syn w ciągu godziny
\(\frac{x}{3,5}+ \frac{4}{3} \cdot \frac{x}{3,5}= \frac{7}{3} \cdot \frac{x}{3,5}\)- taką część pracy wykona cała trójka w ciągu godziny
\(t\) -tyle godzin muszą kosić razem żeby wykonać całą pracę.
no to:
\(\frac{7}{3} \cdot \frac{x}{3,5} \cdot t=x\)
stąd
\(t=1,5\)
\(x\)- cała praca
\(\frac{x}{3,5}\)- taką część pracy wykona ojciec w ciągu godziny
\(\frac{2}{3} \cdot \frac{x}{3,5}\)- taką część pracy wykona syn w ciągu godziny
\(\frac{x}{3,5}+ \frac{4}{3} \cdot \frac{x}{3,5}= \frac{7}{3} \cdot \frac{x}{3,5}\)- taką część pracy wykona cała trójka w ciągu godziny
\(t\) -tyle godzin muszą kosić razem żeby wykonać całą pracę.
no to:
\(\frac{7}{3} \cdot \frac{x}{3,5} \cdot t=x\)
stąd
\(t=1,5\)
-
- Guru
- Posty: 17553
- Rejestracja: 09 lis 2010, 08:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7436 razy
- Płeć:
pytasz o ocenę poziomu... Zdolny gimnazjalista powinien sobie poradzić
(mam na myśli zadanie 24, bo z 23 sobie raczej nie poradzi )
chyba , że jest biegły w rozwiązywaniu układów równań liniowych i zauważy, że musi być:
\(\begin{cases}f(x)+3f \left( \frac{1}{x} \right)=x^2\\ f \left( \frac{1}{x} \right)+3f(x)= \frac{1}{x^2} \end{cases}\)
i po rozwiązaniu tego układu zauważy, że \(f(x)= \frac{ \frac{3}{x^2}-x^2 }{8}\)
A-tak, B-tak, C-tak, D-nie
No to zadanie jest zdecydowanie trudniejsze ale też nie wymaga wiadomości spoza gimnazjum .
(mam na myśli zadanie 24, bo z 23 sobie raczej nie poradzi )
chyba , że jest biegły w rozwiązywaniu układów równań liniowych i zauważy, że musi być:
\(\begin{cases}f(x)+3f \left( \frac{1}{x} \right)=x^2\\ f \left( \frac{1}{x} \right)+3f(x)= \frac{1}{x^2} \end{cases}\)
i po rozwiązaniu tego układu zauważy, że \(f(x)= \frac{ \frac{3}{x^2}-x^2 }{8}\)
A-tak, B-tak, C-tak, D-nie
No to zadanie jest zdecydowanie trudniejsze ale też nie wymaga wiadomości spoza gimnazjum .
-
- Fachowiec
- Posty: 1107
- Rejestracja: 10 mar 2012, 13:35
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękowania: 145 razy
- Otrzymane podziękowania: 344 razy
- Płeć:
Nie wątpię że i nawet zdolny przedszkolak by sobie poradził...
moje Odpowiedzi na Tak
1. b
2. d
3. b,a
4. b
5. a,b,c
6. c
7. a,b,d
8. c
9.
10. c
11. a,b,d -Tak c-Nie
12. c
13.
14. a
15. a,d
16. b,c,d
17. a,b,c
18. b
19.
20. a
21.
22. d
23.
24.d
moje Odpowiedzi na Tak
1. b
2. d
3. b,a
4. b
5. a,b,c
6. c
7. a,b,d
8. c
9.
10. c
11. a,b,d -Tak c-Nie
12. c
13.
14. a
15. a,d
16. b,c,d
17. a,b,c
18. b
19.
20. a
21.
22. d
23.
24.d
gg: 4987844
Spoiler
.\begin{cases} x \\ y \\ z \end{cases} - układ równań
\frac{}{} - ułamek
\sqrt{} - pierwiastek
\frac{}{} - ułamek
\sqrt{} - pierwiastek
-
- Moderator
- Posty: 1484
- Rejestracja: 07 lip 2011, 18:12
- Podziękowania: 370 razy
- Otrzymane podziękowania: 266 razy
- Płeć:
9.
rzucamy na raz,
musimy mieć więc 4 różne liczby z 6 po prostu.
na 1. kostce w sumie byle jaka liczba.
na 2 liczbie mamy szansę \(\ \frac { 5}{ 6}\\)
że będzie dobrze
na 3 kostce \(\ \frac { 4}{6 }\\)
na 4 kostce
\(\ \frac { 3}{ 6}\\)
" z oczek na kostkach " czyli moge sobie kostki obrocic jak chcę
prawdo. \(\ \frac { 5}{6 }\ \ \cdot \ \ \frac { 4}{6 }\ \ \frac { 3}{6 }\ = \ \frac { 60 }{ 216}\ = \ \frac { 15 }{54 }\\)
\(\ \frac { 5}{18 }\ = \ \frac { 15}{ 54}\\)
zatem opcja D,C, oraz opcja A
rzucamy na raz,
musimy mieć więc 4 różne liczby z 6 po prostu.
na 1. kostce w sumie byle jaka liczba.
na 2 liczbie mamy szansę \(\ \frac { 5}{ 6}\\)
że będzie dobrze
na 3 kostce \(\ \frac { 4}{6 }\\)
na 4 kostce
\(\ \frac { 3}{ 6}\\)
" z oczek na kostkach " czyli moge sobie kostki obrocic jak chcę
prawdo. \(\ \frac { 5}{6 }\ \ \cdot \ \ \frac { 4}{6 }\ \ \frac { 3}{6 }\ = \ \frac { 60 }{ 216}\ = \ \frac { 15 }{54 }\\)
\(\ \frac { 5}{18 }\ = \ \frac { 15}{ 54}\\)
zatem opcja D,C, oraz opcja A
-
- Moderator
- Posty: 1484
- Rejestracja: 07 lip 2011, 18:12
- Podziękowania: 370 razy
- Otrzymane podziękowania: 266 razy
- Płeć:
13 )
zadanie mozna sprowadzic do takiego problemu :
\(6 \ \cdot \ x = 270\)
gdzie, x jest " k po 2 " .
zatem \((k-1)k : 2 = 45\)
\(k^2 - k =90 \\
k^2 - k - 90 = 0\)
http://www.wolframalpha.com/input/?i=k^2+-+k+-+90+%3D+0
zatem było 10 dziewczyn.
i sobie warianty dobierz.
zadanie mozna sprowadzic do takiego problemu :
\(6 \ \cdot \ x = 270\)
gdzie, x jest " k po 2 " .
zatem \((k-1)k : 2 = 45\)
\(k^2 - k =90 \\
k^2 - k - 90 = 0\)
http://www.wolframalpha.com/input/?i=k^2+-+k+-+90+%3D+0
zatem było 10 dziewczyn.
i sobie warianty dobierz.
-
- Fachowiec
- Posty: 1107
- Rejestracja: 10 mar 2012, 13:35
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękowania: 145 razy
- Otrzymane podziękowania: 344 razy
- Płeć:
dałby rade, jakby się postarał a z tablicami tym bardziej.
Skąd wiesz, że nie istnieje druga,trzecia,czwarta funkcja spełniająca dla każdego \(x \in R/{0}\) warunek \(f(x)+3f \left( \frac{1}{x} \right)=x^2\)
Skąd wiesz, że nie istnieje druga,trzecia,czwarta funkcja spełniająca dla każdego \(x \in R/{0}\) warunek \(f(x)+3f \left( \frac{1}{x} \right)=x^2\)
gg: 4987844
Spoiler
.\begin{cases} x \\ y \\ z \end{cases} - układ równań
\frac{}{} - ułamek
\sqrt{} - pierwiastek
\frac{}{} - ułamek
\sqrt{} - pierwiastek
-
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 13:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4450 razy
- Płeć:
Re: Konkurs KUL
4)
jeśli mamy funkcję \(f(x)\) to jej obrazem względem prostej Ox jest po prostu \(-f(x)\),
zatem jesli \(f(x)=2x+3\), to \(-f(x)=-2x-3\)
5) Będzie to okrąg o środku (2,1) i promieniu 3, zatem
\((x-2)^2+(y-1)^2=9\)
\(x^2+y^2-4x-2y-4=0\)
jeśli mamy funkcję \(f(x)\) to jej obrazem względem prostej Ox jest po prostu \(-f(x)\),
zatem jesli \(f(x)=2x+3\), to \(-f(x)=-2x-3\)
5) Będzie to okrąg o środku (2,1) i promieniu 3, zatem
\((x-2)^2+(y-1)^2=9\)
\(x^2+y^2-4x-2y-4=0\)
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
\(\exp (i \pi) +1=0\)
\(\exp (i \pi) +1=0\)