drgania harmoniczne tlumione wahadlo matematyczne

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
vincia73
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 21 gru 2012, 16:37
Płeć:

drgania harmoniczne tlumione wahadlo matematyczne

Post autor: vincia73 »

Ile wynosi okres drgań tłumionych wahadła matematycznego o długości l=80cm. Jeżeliampliyuda początkowa wynosi 5 stopni a po 5 minutach maleje do 0,5 stopnia
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

\(A(t)=A(0)e^{-\beta t} \Rightarrow \beta=\frac{1}{t}\ln\frac{A(0)}{A(t)}
\omega_o=2\pi\sqrt{\frac{l}{g}}
\omega=\sqrt{\omega_o^2-\beta^2}\)
ODPOWIEDZ