planimetria rownoleglobok

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
brenda91
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 27
Rejestracja: 20 wrz 2009, 13:22

planimetria rownoleglobok

Post autor: brenda91 »

w rownolegloboku w ktorym jeden z bokow jest dwa razy dluzszy od drugiego, kat ostry ma miare 60 stopni, a dluzsza przekatna ma dlugosc 4. oblicz dlugosc bokow rownolegloboku i dlugosci wysokosci poprowadzonej na dluzszy bok .
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

planimetria rownoleglobok.png
planimetria rownoleglobok.png (5.02 KiB) Przejrzano 291 razy
\(\{(2x+y)^2+h^2=4^2\\cos60^o=\frac{y}{x}\\y^2+h^2=x^2\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ