Mole

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
bosper131
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 81
Rejestracja: 09 lut 2012, 17:44
Podziękowania: 15 razy
Płeć:

Mole

Post autor: bosper131 »

Który z gazów zajmuje największą objętość w warunkach normalnych ?
10 g wodoru
100g tlenku azotu (II)
20 g tlenu O2
142 g cząsteczek chloru Cl2
? Proszę o wytlumaczenie etego zadania! Bardzo mi zależy
Awatar użytkownika
rayman
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 797
Rejestracja: 13 gru 2011, 10:29
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 310 razy

Re: Mole

Post autor: rayman »

z definicji: Objetosc molowa gazu : objetosc jednego mola dowolnego gazu w warunkach normalnych zajmuje objetosc \(22,4dm^{3}\)

trzeba znalezc liczbe moli \(10g\) wodoru \(n_{H}=\frac{m_{H}}{M}=\frac{10g}{2g/mol}=5 moli\)

teraz z proporcji
\(1mol \to 22,4dm^{3}\\
5moli\to x dm^{3}\)
czyli \(x=5\cdot 22,4dm^{3}=112 dm^{3}\)

reszta analogicznie. Musisz znalezc najpierw liczbe moli danej substancji a pozniej z proporcji policzyc ich objetosc molowa
\(\mathbb{Z_{nm}}\cong\mathbb{Z}_{m}\times \mathbb{Z}_{n} \Leftrightarrow (m,n)=1\)
\(L\supseteq K \Rightarrow L \Rightarrow Aut(L)\subseteq Gal(L:K)\)
\(M\otimes_{R}N\to M^{\prime}\otimes_{R}N\to M^{''}\otimes_{R}N\to 0\)
ODPOWIEDZ