optyka, elektromagnetyzm

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
messimo10
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 12 gru 2012, 20:31
Płeć:

optyka, elektromagnetyzm

Post autor: messimo10 »

Prędkość samolotu podczas poziomego lotu wynosi v=900 km/h. Jaka różnica potencjałów powstaje między końcami skrzydeł samolotu? Rozpiętość skrzydeł wynosi l=20 m. Składowa pionowa pola magnetycznego Ziemi wynosi B=39,8 A/m.

W jednorodnym polu magnetycznym o indukcji B=0,1 T obraca się, ze stałą prędkością kątową ramka, która zawiera N=500 zwojów. Pole przekroju ramki wynosi S=150 cm2. Częstość obrotów równa się 10 Hz. Znaleźć wartość siły elektromotorycznej indukcji dla chwili, gdy kąt pomiędzy ramką a wektorem indukcji pola magnetycznego wynosi =30°.

Jaka musi być minimalna wysokość ustawionego pionowo zwierciadła płaskiego, by człowiek o wzroście h stojący w pozycji wyprostowanej przy lustrze widział obraz całej swej postaci?

Jaka jest ogniskowa obiektywu aparatu fotograficznego, jeżeli wysokość obrazu
budynku na kliszy wynosi h’=1 cm, a wysokość tego budynku oddalonego od aparatu
o l=40,05 m wynosi h=8 m?

Jaka jest najmniejsza odległość od nurka o wzroście h=1,8 m, który stoi na dnie basenu o głębokości H=4 m, do tych miejsc na dnie basenu, które nurek może zobaczyć w wyniku całkowitego wewnętrznego odbicia od powierzchni wody? Współczynnik załamania światła w wodzie jest równy n=1,333. Przyjąć, że współczynnik załamania powietrza jest równy 1.
ODPOWIEDZ