czy spotkaliście się z odejmowaniem pisemnym trzech liczb wykonanym w jednym słupku?
wynik wyszedł poprawny, a dziecko postąpiło analogicznie do zasady ze można dodawać trzy liczby sposobem pisemnym
odejmowanie pisemne
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Podziękowania: 6 razy
-
- Fachowiec
- Podziękowania: 14 razy
- Otrzymane podziękowania: 608 razy
Tak, spotkałem się.
Otrzymałeś odpowiedź lub podpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
-
- Stały bywalec
- Otrzymane podziękowania: 404 razy
- Rozkręcam się
- Podziękowania: 6 razy
Re: odejmowanie pisemne
a gdzieś to jest opisane? jakaś literatura? strona w internecie? coś nie mogę odnaleźć. chociaż to sensownie wygląda
w książce z klasy czwartej jest napisane ze można odejmować tylko odjemną od odjemnika i ogólnie kilka liczb odejmujemy po kolejny od obliczanych różnic, albo odejmując sumę tych liczb.
w książce z klasy czwartej jest napisane ze można odejmować tylko odjemną od odjemnika i ogólnie kilka liczb odejmujemy po kolejny od obliczanych różnic, albo odejmując sumę tych liczb.
-
- Witam na forum
Mojemu synowi nauczycielka za takie odejmowanie odjęła jeden punkt. Syn jest w czwartej klasie i do tej pory miał same szóstki. Teraz ma jedną 5+ nad czym rozpacza Jestem w trakcie wyjaśniania tego z nauczycielką, ponieważ wydaje mi się, że bezpodstawnie obniżyła synowi ocenę. I nie chodzi tu o zasadę, że "mój syn jest najlepszy". Nauczycielka napisała na kartkówce, że można odejmować tylko jedna liczbę. Tylko czy to prawda? Syn dokonał poprawnych obliczeń, udzielił poprawnej odpowiedzi, wiec czemu ocena została obniżona?
-
- Expert
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1544 razy
Biedaczek, dostał lekcję życia
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Witam na forum
9 latkowi ciężko to wytłumaczyć, tym bardziej, że sam się tego nauczył. Nauczycielka napisała mi, że obniżyła punktację z racji nieprawidłowego zapisu.
https://photos.app.goo.gl/vpaQUvhJeacvyMpL9
https://photos.app.goo.gl/vpaQUvhJeacvyMpL9
-
- Witam na forum
- Expert
- Podziękowania: 53 razy
- Otrzymane podziękowania: 2050 razy
Formalnie - nie jest poprawna, ale... działania pisemne robi się "na brudno"; ponadto mamy uczyć dzieci osiągania poprawnego wyniku
Nie pierwszy absurd zreformowanej oświaty...
Pozdrawiam
PS. Ciekawe jaka byłaby reakcja, gdyby Staś podał wynik "z pamięci"...
Nie pierwszy absurd zreformowanej oświaty...
Pozdrawiam
PS. Ciekawe jaka byłaby reakcja, gdyby Staś podał wynik "z pamięci"...
-
- Witam na forum
O to samo zapytałem i jak na razie nie otrzymałem odpowiedzi. Na marginesie dodam, że miałem w podstawówce kolegę (bardzo dawno to było), który takie zadania robił w pamięci. Pamiętam jak wówczas nauczycielki matematyki, fizyki i chemii bały się z nim rozmawiać Chodzi o tego gościa: https://pl.wikipedia.org/wiki/Nikodem_Pop%C5%82awski
O tym też wspomniałem nauczycielce.
Jeszcze raz zaznaczam, że nie chodzi tu o to że "mojemu dziecku dzieje się krzywda". Sam nauczył się takiego odejmowania. Nawet nie wiedziałem, że on tak umie. Mało tego, nie wiedziałem, że tak się da. Tym bardziej nie powinno się podcinać dziecku skrzydeł.
-
- Expert
- Podziękowania: 53 razy
- Otrzymane podziękowania: 2050 razy
Bez przesady - nie tak dawno temu... Poza tym: w liceum nie było już tak strachliwie dla nauczycieli - byli Jego opiekunami naukowymi w Olimpiadach i dołożyli swoje cegiełki do osiągnięć! Nota bene nadal są aktywni zawodowo... Ale to już dinozaury szkolnictwa.marcinradom pisze: ↑09 gru 2020, 12:51 ... miałem w podstawówce kolegę (bardzo dawno to było), który takie zadania robił w pamięci. Pamiętam jak wówczas nauczycielki matematyki, fizyki i chemii bały się z nim rozmawiać ...
Pozdrawiam
PS. Przepraszam za OT, ale wspomnienia odżyły... Nie uczyłem Nikosia, ale miałem zaszczyt Go znać, uczyłem brata - Mateusza (matura 1996)... jednak dawno
-
- Witam na forum
To muzyk jest teraz.
Co do Nikodema to mam pewną dowcipną historię z nim związaną, ale chyba nie miejsce tu na nią