tarcie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
nabukadnecar
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 06 gru 2012, 19:51
Podziękowania: 3 razy

tarcie

Post autor: nabukadnecar »

Robotnik przesuwa skrzynię po podłodze hali fabrycznej, ciągnąc linę przywiązaną do skrzyni. Przykłada on do liny nachylonej pod kątem 38 stopni do poziomu siłę o wartości 450 N, a ze strony podłogi działa na skrzynię siła pozioma o wartości 125 N, skierowana przeciwnie do kierunku ruchu skrzyni. Oblicz wartość przyspieszenia skrzyni, jeśli jej masa jest równa 310 kg. Obliczyć, jaką siła przyłożoną pod takim samym kątem musi zadziałać robotnik pchający skrzynię, aby miała takie samo przyspieszenie.
Zacząłem to zadanie rozwiązywać w następujący sposób:
Dane: kąt alfa=38 stopni, F=450N, T=125N, m=310kg, Szukamy:a
a=Fw/m=>Fw=am
Fw=Fx-T
am=Fx-T
z własności trygonometrycznych: Fx/F=cos alfa=>Fx=Fcos alfa
a=Fw/m=>a=Fx-T/m
a=Fcos alfa-T/m, więc po podstawieniu danych a=0,74 m/s^2
nie wiem teraz jak zabrać się za drugą cześć zadania :(
Z góry dziękuję za pomoc
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

Co to znaczy "pcha pod tym samym kątem"? Siła działa z góry do dołu czy odwrotnie?
ODPOWIEDZ