Proszę o pomoc przy zadaniach z hydrostatyki

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
sartak
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 06 gru 2012, 18:33

Proszę o pomoc przy zadaniach z hydrostatyki

Post autor: sartak »

Witam, jestem nowym użytkownikiem forum forumfizyka.pl. Muszę rozwiązać zadania na następne ćwiczenia z fizyki i trzy z nich sprawiają mi problem, którego nie potrafię rozwiązać. Prosiłbym o pomoc w razie możliwości.

Zad. 4
Do wody o gęstości pw spada z wysokości H kulka o gęstości p<pw. Obliczyć na jaką głębokość zanurzy się kulka oraz czas jej powrotu od miejsca największego zanurzenia do powierzchni wody. Nie uwzględniając lepkości i napięcia powierzchniowego cieczy. Przyspieszenie ziemskie wynosi g.

Zad. 5
Otwarte naczynie cylindryczne o polu podstawy S=0,01 m^2(metr kwadrat) zawierające m=2kg wody jest podnoszone pionowo do góry ruchem jednostajnie przyspieszonym. W ciągu czasu t=4s od chwili rozpoczęcia ruchu naczynie wzniosło się na wysokość H=4m. Obliczyć ciśnienie wywierane na dno naczynia, jeżeli ciśnienie atmosferyczne wynosi p0= 10^5 N/m^2(10 do piątej potęgi, Newton dzielony przez metr kwadrat).

Zad. 6
Zasadniczą częścią wodomierza jest rura pozioma o zmiennym przekroju. W miejscach o przekrojach S1 i S2 wmontowano rurki manometryczne. Wyznaczyć zużycie wody V, jeżeli różnica poziomów w rurkach manometrycznych wynosi h cm wody.

Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc. :)
ODPOWIEDZ