Asymptoty

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Dexous
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 571
Rejestracja: 03 gru 2011, 10:43
Podziękowania: 388 razy
Otrzymane podziękowania: 7 razy
Płeć:

Asymptoty

Post autor: Dexous »

Jak wyznaczyc asymptoty takich funkcji

1)
\(f(x) = \frac{cos(\pi x)}{2^x-8}\)

2) \(f(x) = \frac{sin x}{x-\pi}\)

3) \(f(x) = x - arctg x\)

4) \(f(x) = \frac{sin^2 x}{x^3}\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

a z którymi granicami konkretnie masz problem?
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Dexous
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 571
Rejestracja: 03 gru 2011, 10:43
Podziękowania: 388 razy
Otrzymane podziękowania: 7 razy
Płeć:

Re: Asymptoty

Post autor: Dexous »

Konkretnie przy wyznaczaniu asymptot ukosnych

dochodze np do takiemu momentu i nie wiem co dalej zrobic
\(\lim_{x\to \infty } \frac{cos(\pi x)}{x(2^x-3)}\)
Crazy Driver
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1070
Rejestracja: 07 maja 2010, 12:48
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 357 razy

Re: Asymptoty

Post autor: Crazy Driver »

Najlepiej zacząć od asymptoty poziomej i stwierdzić, że skoro istnieje, to nie ma asymptoty ukośnej (lub, jak kto woli, jest i pokrywa się z poziomą).

Co do samej granicy, to licznik jest ograniczony, a mianownik dąży do...? Zatem całość dąży do...?
Korki z matmy, rozwiązywanie zadań
info na priv
Dexous
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 571
Rejestracja: 03 gru 2011, 10:43
Podziękowania: 388 razy
Otrzymane podziękowania: 7 razy
Płeć:

Re: Asymptoty

Post autor: Dexous »

Moglbys rozwinac co miales na mysli z ta asymptota pozioma ?

Zawsze robilem w ten sposob ze rownanie ukosnej to \(y = ax+b\)
i gdy wspolczynnik a wyszedl zero to asymptota byla pozioma

a wspolczynniki obliczalem z takiego wzoru
\(a= \lim_{x\to \pm \infty } \frac{f(x)}{x}\)

\(b = \lim_{x\to \pm \infty } f(x) - ax\)

tylko nie wiem jak obliczyc te granice
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

1)
cosinus ma wartości od -1 do 1.
Mianownik \(2^x-8\) nie może być zerem.
\(2^x\neq 8\\
2^x\neq 2^3\\
x\neq 3\)

\(\lim_{x\to 3_-} \frac{cos(\pix)}{2^x-8}= \frac{-1}{0_-}=+ \infty \\
\lim_{x\to 3_+} \frac{cos(\pi x)}{2^x-8}= \frac{-1}{0_+}=- \infty \\
asymptota\;\;pionowa\;\;\;\;x=3\)


\(a=\lim_{x\to \infty } \frac{f(x)}{x}= \lim_{x\to \infty }\; \frac{cos{(\pi\cdot x)}}{x(2^x-8)}= \frac{liczba\;skonczona}{+ \infty }=0\\
asymptota\;pozioma\;\;\;y=0\)

W minus nieskończoności jest analogicznie (iloraz liczby z przedziału <-1;1> przez nieskończoność) ,a=0.
Jak jest pozioma,to już nie ma ukośnej.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Dexous
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 571
Rejestracja: 03 gru 2011, 10:43
Podziękowania: 388 razy
Otrzymane podziękowania: 7 razy
Płeć:

Re: Asymptoty

Post autor: Dexous »

Dzieki. Tylko czy to nie jest tak ze wspolczynnik b odpowiada za to jaka to by miala byc prosta pozioma. Gdyby wyszlo dajmy na to 5 w jakiejs funkcji i podstawimy do wzoru a i b to mamy \(y = 0 * x + b = 5\) ?
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

2)
\(f(x)=\frac{sinx}{x-\pi}\;\;\;\;\;\;\;\;x\neq \pi\)

\(\lim_{x\to \pi_-} \frac{sinx}{x-\pi}=( \frac{0}{0})\;H\;= \lim_{x\to \pi_-} \frac{cosx}{1}=-1\)
Analogicznie przy x dążącym do pi z prawej.
Brak asymptoty pionowej.
\(a= \lim_{x\to \infty } \frac{f(x)}{x}= \lim_{x\to \infty } \;\frac{sin x}{x(x-\pi)}= \frac{liczba\in<-1;1>}{ \infty }=0\)
Asymptota pozioma
\(y=0\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Re: Asymptoty

Post autor: Galen »

Dexous pisze:Dzieki. Tylko czy to nie jest tak ze wspolczynnik b odpowiada za to jaka to by miala byc prosta pozioma. Gdyby wyszlo dajmy na to 5 w jakiejs funkcji i podstawimy do wzoru a i b to mamy \(y = 0 * x + b = 5\) ?
Popatrz na wzór dla b i podstaw za a liczbę zero.
\(b= \lim_{x\to \infty } (f(x)-ax)\;\;\;\;\;i\;\;\;\;a=0\\
b= \lim_{x\to \infty }f(x)\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

3)
\(f(x)=x-arc\;tgx\;\;\;\;\;\;\;\;D=R\)
Nie ma asymptoty pionowej.
\(a= \lim_{x\to + \infty } \frac{x-arc\;tgx}{x}=1\\
b= \lim_{x\to + \infty } [x-arctg x-x]= \lim_{x\to+ \infty }[-arc\;tg\;x ]= - \frac{\pi}{2}\)

Asymptota ukośna
\(y=x- \frac{\pi}{2}\)
Jeszcze w minus nieskończoności:
\(a= \lim_{x\to - \infty } \frac{x-arc tg x}{x}=1\\
b= \lim_{x\to - \infty }[x-arc tg x - x]= \lim_{x\to - \infty }[-arctgx]=-[- \frac{\pi}{2}]= \frac{\pi}{2}\)

Asymptota ukośna:
\(y=x+ \frac{\pi}{2}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Dexous
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 571
Rejestracja: 03 gru 2011, 10:43
Podziękowania: 388 razy
Otrzymane podziękowania: 7 razy
Płeć:

Re: Asymptoty

Post autor: Dexous »

Galen pisze:
Dexous pisze:Dzieki. Tylko czy to nie jest tak ze wspolczynnik b odpowiada za to jaka to by miala byc prosta pozioma. Gdyby wyszlo dajmy na to 5 w jakiejs funkcji i podstawimy do wzoru a i b to mamy \(y = 0 * x + b = 5\) ?
Popatrz na wzór dla b i podstaw za a liczbę zero.
\(b= \lim_{x\to \infty } (f(x)-ax)\;\;\;\;\;i\;\;\;\;a=0\\
b= \lim_{x\to \infty }f(x)\)

no i wlasnie jak podstawimy to nie moze wyjsc inna granica niz 0 w przypadku jakiejsc innej funkcji ?
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Zad.4
\(f(x)=\frac{sin^2x}{x^3}=\frac{sinx}{x}\cdot \frac{sinx}{x}\cdot \frac{1}{x}\)
\(D=R \setminus \left\{ 0\right\}\)
\(\lim_{x\to 0_-} \frac{sinx}{x} \cdot \frac{sinx}{x} \cdot \frac{1}{x}=1 \cdot 1 \cdot \frac{1}{0_-}=- \infty \\
\lim_{x\to 0_+}( \frac{sinx}{x} )^2 \cdot \frac{1}{x}=1 \cdot \frac{1}{0_+}=+ \infty \\
asymptota\;\;pionowa\;\;x=0\)

\(a= \lim_{x\to \infty } \frac{f(x)}{x}= \lim_{x\to \infty } \frac{sinx}{x^4}= \frac{liczba\in <-1;1>}{+ \infty }=0\\
asymptota \;\;pozioma\;\;y=0\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Dexous
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 571
Rejestracja: 03 gru 2011, 10:43
Podziękowania: 388 razy
Otrzymane podziękowania: 7 razy
Płeć:

Re: Asymptoty

Post autor: Dexous »

Czy mozna postepowac wedlug takiego schematu ?

1. Licze granice przy \(\lim_{x\to \infty } f(x)\)
a) gdy wyjdzie \(\pm \infty\) to moga byc asymptoty ukosne i licze wtedy wspolczynniki a i b i podstawiam do wzoru \(y= ax+b\)
b) gdy wyjdzie jakas liczba to wtedy nie ma asymptoty ukosnej i ta liczba jest jakby tym wspolczynnikiem b i wtedy asymptota ukosna to jest wlasnie ta wartosc

Dla \(- \infty\) analogicznie
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

To jest dobre rozumowanie.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ