Pole grawitacyjne i elektostatyczne

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
xcede
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 03 gru 2012, 16:10
Płeć:

Pole grawitacyjne i elektostatyczne

Post autor: xcede »

Dwie jednakowe kulki o masie m = 1g wiszą na cienkich nitkach o długości L = 25 cm zaczepionych w tym samym punkcie. Po elektrostatycznym naładowaniu kulki rozsunęły się i nitki utworzyły kąt  = 120. Oblicz ładunek na każdej kulce.
ODPOWIEDZ