Na jednym z boków trójkąta ABC obrano punkt P i poprowadzono przez nieco proste równoległe do pozostałych boków. Podzieliły one trójkąt na dwa trójkąty o polach \(S_1\) i \(S_2\) i równoległobok. Wyznacz pole trójkąta ABC w zależności od \(S_1\) i \(S_2\).
Odp.
\(( \sqrt{S_1}+\sqrt{S_2})^2\)
Twierdzenie Talesa - wyznacz pole trójkąta
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
Re: Twierdzenie Talesa - wyznacz pole trójkąta
h-wysokość I małego trójkąta
a-podstawa I małego trójkąta
x-wysokość II małego trójkąta
c-podstawa II małego trójkąta
x-wysokość równoległoboku
a-podstawa równolegloboku
h+x-wysokość dużego trójkąta
a+c-podstawa dużego trójkąta
\(S_1=0.5ah
a= \frac{2S_1}{h}
S_2=0.5cx
x= \frac{2S_2}{c}
P_D=0.5(h+x)(a+c)=0.5ah+0.5hc+0.5xa+0.5xc=S_1+S_2+0.5(hc+xa)
P_r=ax
P_D=S_1+S_2+P_r=S_1+S_2+0.5(hc+xa)
0.5(hc+xa)=ax/ \cdot 2
hc+ax=2ax
ax=hc
hc=\frac{2S_1}{h} \cdot \frac{2S_2}{c}
h^c^2=4S_1S_2
hc=2 \sqrt{S_1+S_2}
ax= 2\sqrt{S_1+S_2}
P_D=S_1+S_2+ 2\sqrt{S_1+S_2} =( \sqrt{S_1}+ \sqrt{S_2} )^2\)
a-podstawa I małego trójkąta
x-wysokość II małego trójkąta
c-podstawa II małego trójkąta
x-wysokość równoległoboku
a-podstawa równolegloboku
h+x-wysokość dużego trójkąta
a+c-podstawa dużego trójkąta
\(S_1=0.5ah
a= \frac{2S_1}{h}
S_2=0.5cx
x= \frac{2S_2}{c}
P_D=0.5(h+x)(a+c)=0.5ah+0.5hc+0.5xa+0.5xc=S_1+S_2+0.5(hc+xa)
P_r=ax
P_D=S_1+S_2+P_r=S_1+S_2+0.5(hc+xa)
0.5(hc+xa)=ax/ \cdot 2
hc+ax=2ax
ax=hc
hc=\frac{2S_1}{h} \cdot \frac{2S_2}{c}
h^c^2=4S_1S_2
hc=2 \sqrt{S_1+S_2}
ax= 2\sqrt{S_1+S_2}
P_D=S_1+S_2+ 2\sqrt{S_1+S_2} =( \sqrt{S_1}+ \sqrt{S_2} )^2\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya