właśnie rozwiązałam zadanko z informatora CKN (matura, dostępne też na portalu).
W zadaniu zamkniętym (zad. 43) moim zdaniem jest błąd, a mianowicie wychodzi średnia częstości 15, a w odp jest 1
nie wiem już sama czy to ja źle myślę?
p.s. wziełam środki przedziałów i pomnożyłam przez częstość, następnie sumę podzieliłam przez 100
średnia arytmetyczna częstości
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 107
- Rejestracja: 07 paź 2009, 11:42
- Podziękowania: 5 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
zadanie nr 43
http://www.zadania.info/d1000/51298
czy mógłby ktoś skonfrontować odpowiedź, moim zdaniem powinna być odp. c)
http://www.zadania.info/d1000/51298
czy mógłby ktoś skonfrontować odpowiedź, moim zdaniem powinna być odp. c)
Miłość to jedyne uczucie, które się mnoży, jeśli się je dzieli...
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 107
- Rejestracja: 07 paź 2009, 11:42
- Podziękowania: 5 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
właśnie tak chyba chcieli, aby policzyli to uczniowie,
ale według mnie biorąc pod uwagę wzór na wyliczanie średniej arytmetycznej częstości, to powinno się brać środki przedziałów, mnożyć przez częstość i wszystko podzielić przez ilość...
już nie wiem sama, w takim razie jak można odróżnić to zadanie? czy moje rozumowanie jest błędne...
być może chodzi o to, że nie mamy tutaj przedziałów klas? tylko wartości? O! może o to właśnie chodzić !
ale według mnie biorąc pod uwagę wzór na wyliczanie średniej arytmetycznej częstości, to powinno się brać środki przedziałów, mnożyć przez częstość i wszystko podzielić przez ilość...
już nie wiem sama, w takim razie jak można odróżnić to zadanie? czy moje rozumowanie jest błędne...
być może chodzi o to, że nie mamy tutaj przedziałów klas? tylko wartości? O! może o to właśnie chodzić !
Miłość to jedyne uczucie, które się mnoży, jeśli się je dzieli...
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1869
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Jakoś przegapiłem tę dyskusję, ale napiszcie czego dokładnie nie rozumiecie, to spróbuję wam wytłumaczyć.
Do e-liska: środki jakich przedziałów?
Zadanie jest dość proste: mamy pewien zbiór danych, nie wiemy ile tych danych jest dokładnie, ale 10% spośród nich to 3, 20% to 2 itd. Jeżeli więc wszystkich danych jest n, to średnia jest równa
\(\frac{0\cdot 0,4n+1\cdot 0,3n+2\cdot 0,2n+3\cdot 0,1n}{0,4n+0,3n+0,2n+0,1n}=1\)
Do e-liska: środki jakich przedziałów?
Zadanie jest dość proste: mamy pewien zbiór danych, nie wiemy ile tych danych jest dokładnie, ale 10% spośród nich to 3, 20% to 2 itd. Jeżeli więc wszystkich danych jest n, to średnia jest równa
\(\frac{0\cdot 0,4n+1\cdot 0,3n+2\cdot 0,2n+3\cdot 0,1n}{0,4n+0,3n+0,2n+0,1n}=1\)