Zadanie Fizyka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
t0masz90
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 29 lis 2012, 12:25
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Zadanie Fizyka

Post autor: t0masz90 »

:mrgreen: Witam, byłbym ogromnie wdzięczny za rozwiązanie tych zadań z góry wielkie dzięki !!

Obrazek
Awatar użytkownika
rayman
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 797
Rejestracja: 13 gru 2011, 10:29
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 310 razy

Post autor: rayman »

1)
a)
\(r=r_{1}+r_{2}=(4\hat{x}+3\hat{y}+8\hat{z})+(2\hat{x}+10\hat{y}+5\hat{z})=6\hat{x}+13\hat{y}+13\hat{z}\)

b)
\(|r|=\sqrt{6^2+13^2+13^2}=\sqrt{36+2\cdot 169}=\sqrt{374}\)

c)
\(r_{1}\cdot r_{2}=|r_{1}||r_{2}|\cdot \ cos\theta\)

\(\ cos\theta=\frac{r_{1}\cdot r_{2}}{|r_{1}|\cdot |r_{2}|}=\frac{4\cdot 2+3\cdot10+8\cdot 5}{7\sqrt{2}\cdot \sqrt{129}}=\frac{78}{7\sqrt{2}\cdot \sqrt{129}}\)

i odczytac wartosc cosinusa z tablic, ja odczytalem \(\theta=54^{\circ}\)

d)
\(r_{1}\times r_{2}=\begin{vmatrix} \hat{x}&\hat{y}&\hat{z}\\4&3&8\\2&10&5\end{vmatrix}=30\hat{x}+40\hat{z}+16\hat{y}-(6z\hat{z}+80\hat{x}+20\hat{y})=-50\hat{x}-4\hat{y}+36\hat{z}\)
\(\mathbb{Z_{nm}}\cong\mathbb{Z}_{m}\times \mathbb{Z}_{n} \Leftrightarrow (m,n)=1\)
\(L\supseteq K \Rightarrow L \Rightarrow Aut(L)\subseteq Gal(L:K)\)
\(M\otimes_{R}N\to M^{\prime}\otimes_{R}N\to M^{''}\otimes_{R}N\to 0\)
ODPOWIEDZ