Dziedzina funkcji arcus cosinus

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mcmcjj
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 317
Rejestracja: 05 lis 2009, 18:00
Podziękowania: 225 razy

Dziedzina funkcji arcus cosinus

Post autor: mcmcjj »

Wyznacz dziedzinę.

\(f(x,y)=\frac{1}{ \sqrt{arccos(xy)}}\)

Mianownik musi być różny od zera, liczba podpierwiastkowa większa/równa zero, zatem:

\(arccos(xy)>0\) - teraz jak to wyznaczyć, bo tu chyba mamy w sumie trzy wymiary, tzn. \(z=f(x,y)\)?

Na pewno (chyba) \(z>0\), muszę jeszcze wyznaczyć dziedzinę dla \(x\) i \(y\).
mcmcjj
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 317
Rejestracja: 05 lis 2009, 18:00
Podziękowania: 225 razy

Re: Dziedzina funkcji arcus cosinus

Post autor: mcmcjj »

Przy \(arcsin(xy)\) dużej różnicy chyba nie ma?
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Jest różnica:
\(f=arccos(xy)>0\;\;\;dla\;\;-1\le xy <1\)
Jeśli w mianowniku jest arcsin pod pierwiastkiem, to warunki są inne
\(arc sin(xy)>0\;\;\;\;\;dla\;\;\;\;0<xy\le 1\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ