współczynniki m i n

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
marcin2447
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 153
Rejestracja: 12 cze 2009, 13:08
Podziękowania: 35 razy

współczynniki m i n

Post autor: marcin2447 »

Oblicz wspułczynniki m i n wielomianu okreslonego wzorem \(W(x)=2x^3+mx^2-3x+n\), podzielnego przez wielomian P(x)=x, wiedząc, że suma wszystkich pierwiastków wielomianu W jest równa 5
wiem jak to zadanie rozwiązac chodzi tylko o to dlaczego n=0
czy niema byc tak, czy wogole można tak zapisac \(2x^3+mx^2-3x+n=x*(2x^2+mx-3+ \frac{n}{x})\)
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

Twój zapis nic nie daje
W(x) jest podzielny przez P(x)=x, więc W(0)=0 a stąd n=0
ODPOWIEDZ