POSTAC KANONICZNA ,FUNKCJA

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
krystyna7218
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 113
Rejestracja: 21 lis 2010, 00:00
Lokalizacja: Kopiec / łódż
Podziękowania: 120 razy
Płeć:

POSTAC KANONICZNA ,FUNKCJA

Post autor: krystyna7218 »

zad 1 Sporządź wykres funkcji
\(f(x)=x^2-6x+5
f(x)=x^2 +2
f(x)=(x-3)^2\)


zad2
2. Zapisz trójmian w postaci iloczynowej
\(F(x)=x^2+x-2
F(x) =-6x^2+7x-2\)

zad3
Zapisz w postaci kanonicznej

\(F(x)=x^2-6x+8
F(x)=5x2-2\)

zad4
Wykonaj działanie
\(P(x) -W(x)=\) \(dlaP(x)=4x^2-3x+2\) \(W(x)=- 4x^2+2x-6\)


PROSZE O POMOC Z GORY DZIEKUJE
Awatar użytkownika
patryk00714
Mistrz
Mistrz
Posty: 8799
Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
Lokalizacja: Śmigiel
Podziękowania: 92 razy
Otrzymane podziękowania: 4450 razy
Płeć:

Re: POSTAC KANONICZNA ,FUNKCJA

Post autor: patryk00714 »

1. a) Wykres: (oczywiście sporządzony na podstawie obliczeń)
Przechwytywanie.PNG
Przechwytywanie.PNG (15.67 KiB) Przejrzano 488 razy
b)
dvf.PNG
dvf.PNG (15.68 KiB) Przejrzano 486 razy

c)
ff.PNG
ff.PNG (15.68 KiB) Przejrzano 486 razy
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

\(\exp (i \pi) +1=0\)
Awatar użytkownika
patryk00714
Mistrz
Mistrz
Posty: 8799
Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
Lokalizacja: Śmigiel
Podziękowania: 92 razy
Otrzymane podziękowania: 4450 razy
Płeć:

Re: POSTAC KANONICZNA ,FUNKCJA

Post autor: patryk00714 »

2) \(f(x)=x^2+x-2\)

\(\Delta =9\)
\(\sqrt{ \Delta }=3\)

\(x_1= \frac{-1-3}{2}=-2\;\;\;\ x_2= \frac{-1+3}{2}=1\)

zatem \(f(x)=(x+2)(x-1)\)
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

\(\exp (i \pi) +1=0\)
Awatar użytkownika
patryk00714
Mistrz
Mistrz
Posty: 8799
Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
Lokalizacja: Śmigiel
Podziękowania: 92 razy
Otrzymane podziękowania: 4450 razy
Płeć:

Re: POSTAC KANONICZNA ,FUNKCJA

Post autor: patryk00714 »

taki przykładzik gratis, bo machnałem się w przepisywaniu :D

2. c) \(f(x)=5x^2-2=5(x^2-\frac{2}{5})=5(x-\sqrt{\frac{2}{5}})(x+\sqrt{\frac{2}{5}})=5(x-\frac{\sqrt{10}}{5})(x+\frac{\sqrt{10}}{5})\)

gdybyś nie zauważyła, że tak mozna to standardowo:

\(\Delta =0+40=40\)
\(\sqrt{ \Delta }=2 \sqrt{10}\)

\(x_1= \frac{0-2\sqrt{10}}{10}=- \frac{\sqrt{10}}{5}\;\;\;\ x_2= \frac{0+2\sqrt{10}}{10}= \frac{\sqrt{10}}{5}\)

i stąd: \(f(x)=5(x-\frac{\sqrt{10}}{5})(x+\frac{\sqrt{10}}{5})\)
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

\(\exp (i \pi) +1=0\)
Awatar użytkownika
patryk00714
Mistrz
Mistrz
Posty: 8799
Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
Lokalizacja: Śmigiel
Podziękowania: 92 razy
Otrzymane podziękowania: 4450 razy
Płeć:

Re: POSTAC KANONICZNA ,FUNKCJA

Post autor: patryk00714 »

2 b) \(f(x)=-6x^2+7x-2\)

\(\Delta =49-48=1\)

\(x_1= \frac{-7+1}{-12}=\frac{1}{2} \;\;\;\ x_2= \frac{-7-1}{-12}=\frac{2}{3}\)

mamy więc: \(f(x)=-6(x-\frac{1}{2})(x-\frac{2}{3})\)
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

\(\exp (i \pi) +1=0\)
Awatar użytkownika
patryk00714
Mistrz
Mistrz
Posty: 8799
Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
Lokalizacja: Śmigiel
Podziękowania: 92 razy
Otrzymane podziękowania: 4450 razy
Płeć:

Re: POSTAC KANONICZNA ,FUNKCJA

Post autor: patryk00714 »

zad.3

\(f(x)=x^2-6x+8\)

\(p=-\frac{b}{2a}=3 \;\;\;\ q=- \frac{\Delta}{4a}=-\frac{4}{4}=-1\)

mamy więc: \(f(x)=a(x-p)^2+q=(x-3)^2-1\)


b)\(f(x)=5x^2-2\)

\(p=0 \;\;\;\ q=- \frac{40}{20}=-2\)

zatem: \(f(x)=5(x-0)^2-2=5(x)^2-2\)
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

\(\exp (i \pi) +1=0\)
Awatar użytkownika
patryk00714
Mistrz
Mistrz
Posty: 8799
Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
Lokalizacja: Śmigiel
Podziękowania: 92 razy
Otrzymane podziękowania: 4450 razy
Płeć:

Re: POSTAC KANONICZNA ,FUNKCJA

Post autor: patryk00714 »

5) \(P(x)-W(x)=4x^2-3x+2-(-4x^2+2x-6)=4x^2-3x+2+4x^2-2x+6=8x^2-5x+8\)
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

\(\exp (i \pi) +1=0\)
Awatar użytkownika
krystyna7218
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 113
Rejestracja: 21 lis 2010, 00:00
Lokalizacja: Kopiec / łódż
Podziękowania: 120 razy
Płeć:

Post autor: krystyna7218 »

Dziękuje Patryku za pomoc :)
ODPOWIEDZ