Liczby x1 i x2 są pierwiastkami równania -6x^2+3x+2=0 .Oblicz wartości wyrażenia bez obliczania pierwiastków:
a)x_{1}^{2}+x_{1}^{2}=
b)(x_{1}-x_{2})^{2}=
c)\frac{1}{x_{1}}+\frac{1}{x_{2}}=
d)\frac{1}{x_{1}^{2}}+\frac{1}{x_{2}^{2}}=
Proszę o rozwiązanie oraz wytłumaczenie.
Liczby x1 i x2 są pierwiastkami równania...
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 131
- Rejestracja: 24 maja 2012, 18:40
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
Re: Liczby x1 i x2 są pierwiastkami równania...
\(-6x^2+3x+2=0\\
x_1^2+x_2^2=(x_1+x_2)^2-2x_1x_2=\frac{b^2}{a^2}-2\cdot \frac{c}{a}=\frac{3^2}{(-6)^2}-2\cdot \frac{2}{-6}\)
x_1^2+x_2^2=(x_1+x_2)^2-2x_1x_2=\frac{b^2}{a^2}-2\cdot \frac{c}{a}=\frac{3^2}{(-6)^2}-2\cdot \frac{2}{-6}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę ![👍](//cdn.jsdelivr.net/gh/twitter/twemoji@latest/assets/svg/1f44d.svg)
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
Re: Liczby x1 i x2 są pierwiastkami równania...
b)
\(\left(x_{1}-x_{2}\right)^{2}=x_1^2-2x_1x_2+x_2^2=x_1^2+x_2^2-2x_1x_2=(x_1+x_2)^2-2x_1x_2-2x_1x_2=\\
=(x_1+x_2)^2-4x_1x_2\)
zastosuj wzory Viete'a
\(\left(x_{1}-x_{2}\right)^{2}=x_1^2-2x_1x_2+x_2^2=x_1^2+x_2^2-2x_1x_2=(x_1+x_2)^2-2x_1x_2-2x_1x_2=\\
=(x_1+x_2)^2-4x_1x_2\)
zastosuj wzory Viete'a
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę ![👍](//cdn.jsdelivr.net/gh/twitter/twemoji@latest/assets/svg/1f44d.svg)
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
Re: Liczby x1 i x2 są pierwiastkami równania...
c)
\(\frac{1}{x_{1}}+\frac{1}{x_{2}}=\frac{x_2}{x_1x_2}+\frac{x_1}{x_1x_2}=\frac{x_1+x_2}{x_1x_2}\)
i wzory Viete'a
\(\frac{1}{x_{1}}+\frac{1}{x_{2}}=\frac{x_2}{x_1x_2}+\frac{x_1}{x_1x_2}=\frac{x_1+x_2}{x_1x_2}\)
i wzory Viete'a
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę ![👍](//cdn.jsdelivr.net/gh/twitter/twemoji@latest/assets/svg/1f44d.svg)
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
Re: Liczby x1 i x2 są pierwiastkami równania...
d)
\(\frac{1}{x_{1}^{2}}+\frac{1}{x_{2}^{2}}=\frac{x_2^2}{x_1^2x_2^2}+\frac{x_1^2}{x_1^2x_2^2}=\frac{x_1^2+x^2_2}{x_1^2x_2^2}=\frac{(x_1+x_2)^2-2x_1x_2}{(x_1x_2)^2}\)
i stosujemy wzory Viete'a
\(\frac{1}{x_{1}^{2}}+\frac{1}{x_{2}^{2}}=\frac{x_2^2}{x_1^2x_2^2}+\frac{x_1^2}{x_1^2x_2^2}=\frac{x_1^2+x^2_2}{x_1^2x_2^2}=\frac{(x_1+x_2)^2-2x_1x_2}{(x_1x_2)^2}\)
i stosujemy wzory Viete'a
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę ![👍](//cdn.jsdelivr.net/gh/twitter/twemoji@latest/assets/svg/1f44d.svg)