prostopadłościan
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 13
- Rejestracja: 31 lip 2012, 17:18
- Podziękowania: 20 razy
- Płeć:
prostopadłościan
W prostopadłościanie przekrój przechodzący przez przekątną podstawy jest kwadratem o polu 25. Jedna z krawędzi podstawy ma 3 cm. Obl. obj i pole powierzchni.
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Z danego pola przekroju wiesz,że bok kwadratu ma 5,ale bokami przekroju jest przekątna podstawy i krawędź boczna.
Masz więc wysokość =5 i przekątną prostokąta (podstawy)=5
Jeśli w podstawie jest prostokąt o bokach a i b i masz b=3 , to policzysz drugi bok prostokąta z tw.Pitagorasa.
\(3^2+a^2=5\\
a^2=25-9\\
a^2=16\\
a=4\)
Podstawa jest prostokatem o bokach 3 i 4.
Wysokość jest równa 5,bo to krawędź boczna,a przekrój kwadratowy ma boki 5.
\(V=3\cdot 4\cdot 5=60 cm^3\\
P=2\cdot 3\cdot 4+2\cdot 3\cdot 5+2\cdot 4\cdot 5=24+30+40=94cm^2\)
Masz więc wysokość =5 i przekątną prostokąta (podstawy)=5
Jeśli w podstawie jest prostokąt o bokach a i b i masz b=3 , to policzysz drugi bok prostokąta z tw.Pitagorasa.
\(3^2+a^2=5\\
a^2=25-9\\
a^2=16\\
a=4\)
Podstawa jest prostokatem o bokach 3 i 4.
Wysokość jest równa 5,bo to krawędź boczna,a przekrój kwadratowy ma boki 5.
\(V=3\cdot 4\cdot 5=60 cm^3\\
P=2\cdot 3\cdot 4+2\cdot 3\cdot 5+2\cdot 4\cdot 5=24+30+40=94cm^2\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.