Indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 571
- Rejestracja: 03 gru 2011, 10:43
- Podziękowania: 388 razy
- Otrzymane podziękowania: 7 razy
- Płeć:
Indukcja
Mam do udowodnienia indukcyjnie taki wzor zachodzacy pomiedzy liczbami stirlinga 2 rodzaju ( niestety nie wiem jak zapisac to za pomoca Latexa to liczby stirlinga bede pisac jako taka mala macierz)
\(\begin{bmatrix} n \\ n-2 \end{bmatrix} = { n \choose 3}+ { n \choose 4}*4\)
I probowalem to zrobic w taki sposob :
Pierwszy krok indukcyjny jest prawdziwy wiec mamy zalozenie
Zal indukcyjne : \(\begin{bmatrix} n \\ n-2 \end{bmatrix} = { n \choose 3}+ { n \choose 4}*4\)
Tw : \(\begin{bmatrix} n+1 \\ n-1 \end{bmatrix} = { n+1 \choose 3}+ { n+1 \choose 4}*4\)
Wychodzac od lewej strony i korzystajac ze wzoru rekurencyjnego mam cos takiego
\(\begin{bmatrix} n+1 \\ n-1 \end{bmatrix} = \begin{bmatrix} n \\ n-2 \end{bmatrix} + (n-1) \begin{bmatrix} n \\ n-1 \end{bmatrix}\)
Korzystam teraz z zalozenia oraz ze \(\begin{bmatrix} n \\ n-1 \end{bmatrix} = { n \choose 2}\)
mam cos takiego
\(\begin{bmatrix} n+1 \\ n-1 \end{bmatrix} = \begin{bmatrix} n \\ n-2 \end{bmatrix} + (n-1) \begin{bmatrix} n \\ n-1 \end{bmatrix} = { n \choose 3}+ { n \choose 4}*4 + (n-1) { n \choose 2}\)
I tu mi sie pojawia problem jak doprowadzic to do konca, zeby udowodnic twierdzenie
\(\begin{bmatrix} n \\ n-2 \end{bmatrix} = { n \choose 3}+ { n \choose 4}*4\)
I probowalem to zrobic w taki sposob :
Pierwszy krok indukcyjny jest prawdziwy wiec mamy zalozenie
Zal indukcyjne : \(\begin{bmatrix} n \\ n-2 \end{bmatrix} = { n \choose 3}+ { n \choose 4}*4\)
Tw : \(\begin{bmatrix} n+1 \\ n-1 \end{bmatrix} = { n+1 \choose 3}+ { n+1 \choose 4}*4\)
Wychodzac od lewej strony i korzystajac ze wzoru rekurencyjnego mam cos takiego
\(\begin{bmatrix} n+1 \\ n-1 \end{bmatrix} = \begin{bmatrix} n \\ n-2 \end{bmatrix} + (n-1) \begin{bmatrix} n \\ n-1 \end{bmatrix}\)
Korzystam teraz z zalozenia oraz ze \(\begin{bmatrix} n \\ n-1 \end{bmatrix} = { n \choose 2}\)
mam cos takiego
\(\begin{bmatrix} n+1 \\ n-1 \end{bmatrix} = \begin{bmatrix} n \\ n-2 \end{bmatrix} + (n-1) \begin{bmatrix} n \\ n-1 \end{bmatrix} = { n \choose 3}+ { n \choose 4}*4 + (n-1) { n \choose 2}\)
I tu mi sie pojawia problem jak doprowadzic to do konca, zeby udowodnic twierdzenie
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
Re: Indukcja
No to coś jest nie tak, bo
\({ n+1 \choose 3}+ { n+1 \choose 4}*4 \neq { n \choose 3}+ { n \choose 4}*4 + (n-1) { n \choose 2}\)
\({ n+1 \choose 3}+ { n+1 \choose 4}*4 \neq { n \choose 3}+ { n \choose 4}*4 + (n-1) { n \choose 2}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
Re: Indukcja
Nie powinno czasem być:
\(\begin{bmatrix} n+1 \\ n-1 \end{bmatrix} = \begin{bmatrix} n \\ n-2 \end{bmatrix} + n \begin{bmatrix} n \\ n-1 \end{bmatrix}\)
?
\(\begin{bmatrix} n+1 \\ n-1 \end{bmatrix} = \begin{bmatrix} n \\ n-2 \end{bmatrix} + n \begin{bmatrix} n \\ n-1 \end{bmatrix}\)
?
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.