1. Rozwiązaniem równania \(\frac{(x^2-4) (x^2-16)}{x-4}\)=0 nie jest liczba:
a. 4
b.2
c.-2
d.-4
2.Jeżeli \(\alpha\) jest kątem ostrym i sin\(\alpha\)=\(cos80^ \circ\), to:
a.\(\alpha= 80^ \circ\)
B.\(\alpha=40^ \circ\)
C.\(\alpha= 20^ \circ\)
D.\(\alpha= 10^ \circ\)
3.Prosta określona za pomocą równania y=-\(\frac{3}{4}x + 3\) ograniczna, wraz z osiami układu współrzędnych, trójkąt o polu równym:
a.4
b.6
c.7
d.12
Proszę o dokładnie rozwiązanie ;p
Równanie, kąt ostry,równanie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Często tu bywam
- Posty: 196
- Rejestracja: 26 paź 2010, 19:12
- Podziękowania: 91 razy
- Płeć:
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4450 razy
- Płeć:
Re: Równanie, kąt ostry,równanie
1. Przekształcamy:
\(\frac{(x^2-4)(x^2-16)}{x-4}= \frac{(x-2)(x+2)(x-4)(x+4)}{x-4}=(x-2)(x+2)(x+4)=0\)
odp. a)
2. \(cos\alpha=sin(90-\alpha)\)
\(cos80=sin(90-80)=sin10\)
odp D
3. Prosta przecina oś OY w punkcie \((0,3)\), natomiast oś OX w punkcie (4,0)
zatem pole wynosi \(0.5 \cdot 4 \cdot 3=6\)
odp B
\(\frac{(x^2-4)(x^2-16)}{x-4}= \frac{(x-2)(x+2)(x-4)(x+4)}{x-4}=(x-2)(x+2)(x+4)=0\)
odp. a)
2. \(cos\alpha=sin(90-\alpha)\)
\(cos80=sin(90-80)=sin10\)
odp D
3. Prosta przecina oś OY w punkcie \((0,3)\), natomiast oś OX w punkcie (4,0)
zatem pole wynosi \(0.5 \cdot 4 \cdot 3=6\)
odp B
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
\(\exp (i \pi) +1=0\)
\(\exp (i \pi) +1=0\)
- Matematyk_64
- Stały bywalec
- Posty: 549
- Rejestracja: 09 lut 2012, 14:18
- Lokalizacja: Legnica
- Otrzymane podziękowania: 161 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Re: Równanie, kąt ostry,równanie
Ad 1) wystarczyło określić dziedzinę \(D=R \setminus \left\{ 4\right\}\) i stąd już bez dalszego liczenia mam A)
Wrzutnia matematyczna: http://www.centrum-matematyki.pl/edukac ... tematyczna
gg: 85584
skype: pi_caria
gg: 85584
skype: pi_caria