Podzielność dowód

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
cmplt
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 21 lis 2012, 19:21

Podzielność dowód

Post autor: cmplt »

Wykazac, ze nie istnieje liczba naturalna, która przy dzieleniu przez 18 daje reszte 13, a
przy dzieleniu przez 21 daje reszte 2.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\(x=18k+13\\x=21l+2\)
przy dzieleniu przez 3 liczba x musiałaby dawać to samo co daje liczba 13 czyli 1 oraz to samo co daje liczba 2 czyli 2 - sprzeczność
cmplt
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 21 lis 2012, 19:21

Post autor: cmplt »

nie za bardzo rozumiem:((
cmplt
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 21 lis 2012, 19:21

Post autor: cmplt »

sory za posta pod postem
z pierwszego mamy x(mod3)=1
a z 2 x(mod3)=2
dobrze zrozumialem?
ODPOWIEDZ