wielomian minimum

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
marcin2447
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 153
Rejestracja: 12 cze 2009, 13:08
Podziękowania: 35 razy

wielomian minimum

Post autor: marcin2447 »

2Wykaż żę wielomian W przybiera wartosci dodatnie dla każdego x, gdy
\(w(x)=x^4-2x^3+2x^2-8x+16\)
Ostatnio zmieniony 27 paź 2009, 17:32 przez marcin2447, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6589
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1119 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Jaka jest dokładnie treść zadania?
Bo to nie prawda, że w(x) przyjmuje wartości dodatnie dla każdego x, np w(0)=-8<0
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
marcin2447
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 153
Rejestracja: 12 cze 2009, 13:08
Podziękowania: 35 razy

Post autor: marcin2447 »

poprawiłem
Oblicz najmniejszą wartosc wielomianu \(w(x)=(x-1)(x-2)(x-3)(x-4)+10\)
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6589
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1119 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Pochodne były?
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
marcin2447
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 153
Rejestracja: 12 cze 2009, 13:08
Podziękowania: 35 razy

Post autor: marcin2447 »

nie
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6589
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1119 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ