Trygonometria cz.3

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Krzysiek_no1
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 44
Rejestracja: 17 sie 2009, 16:13

Trygonometria cz.3

Post autor: Krzysiek_no1 »

Mam tutaj już ostatnie zadanie z trygonometrii. Trzeba to zamienić na iloczyn:
a)\(2\sin^2\alpha+\sqrt{3}\sin2\alpha-1\)
Wyliczyłem z tego, że jest to: \(2(\frac{\sqrt{3}}{2}\sin2\alpha-\frac{1}{2}\cos2\alpha)\). Tylko nie wiem co dalej, aby otrzymać końcowy wynik, czyli \(2\sin(2\alpha-\frac{\pi}{6})\)
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

\(2(\cos \frac{\pi}{6}\cdot \sin 2\alpha -\sin \frac {\pi}{6}\cdot \cos 2\alpha)=2\sin (2\alpha -\frac{\pi}{6})\)
Krzysiek_no1
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 44
Rejestracja: 17 sie 2009, 16:13

Post autor: Krzysiek_no1 »

no tak, to oczywiste, wielkie dzięki...
ODPOWIEDZ