Witam, mam problem z tym zadaniem, Przedastawic w postaci trygonometrycznej..
\(Z= -2+5i\)
wychodzą masakryczne liczby cos \(\frac{-2\sqrt{29}}{29}\) i sin \(\frac{5\sqrt{29}}{29}\) i moduł \({\sqrt{29}\)
Co robię nie tak ? postępuje tak samo jak z innymi przykladami a ten nie wychodzi
Postac trygonometryczna l. zespolonej
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 21
- Rejestracja: 15 lis 2012, 23:22
- Podziękowania: 7 razy
- Płeć:
-
- Fachowiec
- Posty: 1070
- Rejestracja: 07 maja 2010, 12:48
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 357 razy
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 21
- Rejestracja: 15 lis 2012, 23:22
- Podziękowania: 7 razy
- Płeć:
Re: Postac trygonometryczna l. zespolonej
No tak. Ale wynik muszę przedstawić w postaci takiej np. w innych przykladach wychodzilo elegancko
\(2(coss\frac{ \pi }{4} , isin\frac{ \pi }{4})\) ale przy tym nie wiej jak taki masakryczny wynik przedstawic we wspomniany sposob ; /
\(2(coss\frac{ \pi }{4} , isin\frac{ \pi }{4})\) ale przy tym nie wiej jak taki masakryczny wynik przedstawic we wspomniany sposob ; /
-
- Fachowiec
- Posty: 1070
- Rejestracja: 07 maja 2010, 12:48
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 357 razy
Re: Postac trygonometryczna l. zespolonej
Ale przecież widzisz, że argument tej liczby zespolonej to nie jest jakiś ładny kąt, jak podane przez Ciebie \(45^\circ\).
Korki z matmy, rozwiązywanie zadań
info na priv
info na priv
-
- Fachowiec
- Posty: 1070
- Rejestracja: 07 maja 2010, 12:48
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 357 razy
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 21
- Rejestracja: 15 lis 2012, 23:22
- Podziękowania: 7 razy
- Płeć:
-
- Fachowiec
- Posty: 1070
- Rejestracja: 07 maja 2010, 12:48
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 357 razy
Re: Postac trygonometryczna l. zespolonej
Prawie. Zauważ, że jeśli \(\theta\) jest argumentem głównym, to \(\sin\theta>0>\cos\theta\), a więc \(\theta\in\left(\frac\pi2,\pi\right)\). A ponieważ \(\arcsin:\ [-1,1]\to\left[-\frac\pi2,\frac\pi2\right]\), \(\arcsin\frac{5\sqrt{29}}{29}\) jest kątem należącym do pierwszej ćwiartki układu i jej cosinus jest dodatni. Potrzebujemy więc kąta \(\pi-\arcsin\frac{5\sqrt{29}}{29}\). Wtedy jego sinus i cosinus będzie równy tyle, ile trzeba i to jest nasz argument główny.
PS: Nieco ładniej wygląda ten argument zapisany przy pomocy innej funkcji
\(\textrm{tg}\theta=\frac{\sin\theta}{\cos\theta}=-\frac52\quad\Leftrightarrow\quad \theta=\textrm{arctg}\left(-\frac52\right)=-\textrm{arctg}\frac52\). Przy czym to jest kąt między \(-\frac\pi2\), a \(0\), więc żeby wskoczyć w argument główny, musimy dorzucić \(\pi\).
PS: Nieco ładniej wygląda ten argument zapisany przy pomocy innej funkcji
\(\textrm{tg}\theta=\frac{\sin\theta}{\cos\theta}=-\frac52\quad\Leftrightarrow\quad \theta=\textrm{arctg}\left(-\frac52\right)=-\textrm{arctg}\frac52\). Przy czym to jest kąt między \(-\frac\pi2\), a \(0\), więc żeby wskoczyć w argument główny, musimy dorzucić \(\pi\).
Korki z matmy, rozwiązywanie zadań
info na priv
info na priv