Na przystanku zatrzymują się autobusy lini A,B,C,D. Prawdopodobieństwo przyjazdu autobusu poszczególnych linii równa się odpowiednio:
P(A)= 0,4
P(B)= 0,1
P(C)= 0,2
P(D)= 0,3
Autobusów samoobsługowych na linii A kursuje 80%, na B 40%, na C 90%, na D 20%.
Oblicz prawdopodobieństwo, że nadjeżdżający autobus samoobsługowy jest autobusem linii D.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu albo chociaż jakiś wzór z którego w tym zadaniu można skorzystać
Zadanie o liniach autobusowych
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 5
- Rejestracja: 13 lis 2012, 17:59
- Płeć:
Prawdopodobieństwo, że podjedzie autobus linii D jest równe 0,3. Prawdopodobieństwo, że wśród autobusów linii D trafimy na autobus samoobsługowy jest równe 0,2.
Prawdopodobieństwo, że nadjeżdżający autobus jest linii D i jest samoobsługowy jest więc równe \(P(D\cap S)=0,3\cdot0,2=0,06\).
Prawdopodobieństwo, że nadjeżdżający autobus jest samoobsługowy jest równe \(P(S)=0,4\cdot0,8+0,1\cdot0,4+0,2\cdot0,9+0,3\cdot0,2=0,6\)
\(P(D/S)=\frac{P(D\cap S)}{P(S)}\\P(D/S)=\frac{0,06}{0,6}=\frac{1}{10}\)
Prawdopodobieństwo, że nadjeżdżający autobus jest linii D i jest samoobsługowy jest więc równe \(P(D\cap S)=0,3\cdot0,2=0,06\).
Prawdopodobieństwo, że nadjeżdżający autobus jest samoobsługowy jest równe \(P(S)=0,4\cdot0,8+0,1\cdot0,4+0,2\cdot0,9+0,3\cdot0,2=0,6\)
\(P(D/S)=\frac{P(D\cap S)}{P(S)}\\P(D/S)=\frac{0,06}{0,6}=\frac{1}{10}\)
-
- Witam na forum
- Posty: 5
- Rejestracja: 13 lis 2012, 17:59
- Płeć: