Nierownosc zespolona

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Dexous
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 571
Rejestracja: 03 gru 2011, 10:43
Podziękowania: 388 razy
Otrzymane podziękowania: 7 razy
Płeć:

Nierownosc zespolona

Post autor: Dexous »

Jak na plaszczyznie przedstawic taka nierownosc ?
\(|z+i| \ge |iz+2|\)
probowalem zwyklego podstawienia ale zacielem sie na czyms takim \(x^2+6y-4 \ge 0\)
a w odpowiedziach jest rysunek w ktorym jest zaznaczone wszystko w gore od jakiejs wartosci urojonej ( nie mam przed soba teraz tego zbioru ).
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

\(|z-(-i)|\ge |iz+2|=|i(z-2i)|=|i|\cdot|z-2i|=|z-2i|\)

zatem chodzi o punkty, które są tak samo daleko lub bliżej od \(2i\) niż od \(-i\), czyli powyżej lub równo z \(\frac{1}{2}i\)
Dexous
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 571
Rejestracja: 03 gru 2011, 10:43
Podziękowania: 388 razy
Otrzymane podziękowania: 7 razy
Płeć:

Re: Nierownosc zespolona

Post autor: Dexous »

Dzieki. Odpowiedzialbys jeszcze czy zadanie tego typu

Zaznacz na plaszczyznie zbior \(|z^3| \le 2\) o\i \(0 \le arg(z^3) \le \frac{\pi}{4}\)
to korzystajac ze wzoru Moivrea potrafie narysowac kiedy argumenty glowne przyjmuje powyzszy warunek. Jak odniesc sie do 1 warunku ? Czy po prostu mam ograniczyc te przestrzenie okregiem o promieniu 2 ?
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

Tak, tylko promień wynosi \(\sqrt[3]{2}\)
Dexous
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 571
Rejestracja: 03 gru 2011, 10:43
Podziękowania: 388 razy
Otrzymane podziękowania: 7 razy
Płeć:

Post autor: Dexous »

Czemu tak ? Przeciez wartosc modulu to jest odleglosc od poczatku ukladu wspolrzednych, a tam jest nierownosc z 2
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

\(|z^3|=|z|^3\le 2\Rightarrow |z|\le \sqrt[3]{2}\)
ODPOWIEDZ