Równanie zespolone

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kneefer
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 07 wrz 2011, 00:21
Podziękowania: 1 raz

Równanie zespolone

Post autor: kneefer »

Witam. Z góry dziękuję za pomoc:

Rozwiązać równania:

\(z= \frac{5}{2-z}\)

\(\frac{z}{ \overline{z}}=z+2\)
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

\(1)\quad z\ne 2
z(2-z)=5
-z^2+2z-5=0
z=\frac{-2+\sqrt{-16}}{-2}=1\pm 2i
2)\quad z\ne 0
\frac{z}{\,\overline{z}\,}=z+2
z=\overline{z}z+2\overline{z}
x+iy=x^2+y^2+2x-2iy
\{x=x^2+y^2+2x\\y=-2y\.
\{x^2+x=0\\y=0\.
z=-1\)
kneefer
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 07 wrz 2011, 00:21
Podziękowania: 1 raz

Re: Równanie zespolone

Post autor: kneefer »

Dziękuję bardzo :)
ODPOWIEDZ