wyznacz wartosci parametru a

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

wyznacz wartosci parametru a

Post autor: celia11 »

proszę o pomoc w rozwiązaniu:

Wyznacz wartosci parametru a , dla których funkcja f przyjmuje wartosci tylko nieujemne.


\(f(x)=(a+3)x^2-4x+2\)

dziekuję
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

Rozwiąż układ warunków:

\(\begin{cases}a-3>0\\ \Delta \leq 0\end{cases}\)
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

ale czy delta nie powinna być >=? wartości nieujemne
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

już rozumiem, może być jedno lub wogóle miejsce zerowe, dziękuję
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

jeszcze taki przykład mi nie wychodzi, proszę mi pomóc:

\(f(x)=(1-a)x^2+4-2a\)

dziękuję
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

1-a>0 i 4-2a>=0
czyli a<1 i a<=2
odp.Dla a<1 parabola ma ramiona w górę i nie ma miejsc zerowych tzn osiąga wartości nieujemne
dla wszystkich x należących do R.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

dlaczwdo 4-2a>=0?
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

jakie jest polecenie do tego zadania ?
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

celia11 pisze:
\(f(x)=(1-a)x^2+4x-2a\)
poprawiłam ten przykład, proszę mi pomóc go rozwiazać
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

jola pisze:jakie jest polecenie do tego zadania ?
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

celia11 pisze:dlaczwdo 4-2a>=0?
Chodziło mi o to,żeby parabola nie "zeszła poniżej osi x".
Widzę jednak,że wzór funkcji jest inny.Teraz drugi warunek to delta mniejsza lub równa zero.
Z pierwszego warunku jest a<1
z drugiego a należy do przedziału domkniętego od(-1) do2.
Ostatecznie a>= -1 i a<1
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

jola pisze:
jola pisze:jakie jest polecenie do tego zadania ?
Wyznacz wartosci parametru a , dla których funkcja f przyjmuje wartosci tylko nieujemne.
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

\(\begin{cases}1-a>0\ \ \Rightarrow\ \ \ a<1\\ \Delta \leq 0\ \ \ i\ \ \Delta=-8(a+1)(a-2)\ \ \Rightarrow\ \ \ a\in (-\infty;-1>\cup <2;+\infty)\end{cases}\ \ \Rightarrow\ \ \ a\in(-\infty;-1>\)
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

dziękuję bardzo
ODPOWIEDZ