rozwiąż równanie

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
marlena01
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 152
Rejestracja: 23 mar 2010, 15:47
Podziękowania: 39 razy

rozwiąż równanie

Post autor: marlena01 »

\(\frac{x+3}{x-3} = 0
\frac{x+3}{x+2} = \frac{2x-1}{x}
\frac{1}{x+1} = \frac{1}{20} + \frac{1}{x+2}\)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

1)
\(x\neq 3\;\;\;\;\;i\;\;\;\;\;x+3=0\\
x=-3\)

2)\(x\neq -2\;\;\;\;\;i\;\;\;\;x\neq 0\\
x(x+3)=(x+2)(2x-1)\\
x^2+3x=2x^2-x+4x-2\\
-x^2=-2\)

\(x=\sqrt{2}\;\;\;\;\;lub\;\;\;\;x=-\sqrt{2}\)
3)
\(x\neq -1\;\;\;\;i\;\;\;\;x\neq -2\\
\frac{1}{x+1}=\frac{x+2}{20(x+2)}+\frac{20}{20(x+2)}\)

\(\frac{1}{x+1}=\frac{x+22}{20x+40}\)
Mnożysz na krzyż i liczysz deltę itd.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ