trzy doskonałe sprężyste kulki znajdują sie w gładkiej ryn

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
swidzn
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 22 paź 2012, 20:22
Płeć:

trzy doskonałe sprężyste kulki znajdują sie w gładkiej ryn

Post autor: swidzn »

trzy doskonałe sprężyste kulki o masach m1 m2 m3 znajduja się w gładkiej rynnnie
pierwsza kulka porusza się z v1 uderza w drugą nieruchomą a następnie 2 uderza w 3 nieruchomą
jaką masę kulka m2 musi mieć aby trzecia uzyskała maxymalna energię
jaką część energi można w ten sposób przekazać od 1 do 3 kulki
dane
m1=1kg
m3=16kg
v1=50m/s
v1'=?
v2'=?
v2''=?
v3=?
m2=?
ODPOWIEDZ