Chcę sprawdzić czy mam dobrze 3

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
tajnexD
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 23
Rejestracja: 17 paź 2009, 19:29

Chcę sprawdzić czy mam dobrze 3

Post autor: tajnexD »

Koło rowerowe ma promień 30 cm. Ile razy obróci się na drodze 2,7 km ( π =3 )?
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

\(L=2\pi\cdot r
L=2\cdot 3\cdot 0,3m
L=1,8m

\frac{2700m}{1,8m}=1500\)


odp: koło wykona 1500 obrotów
ODPOWIEDZ