zadania z graniastosłupów
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Często tu bywam
- Posty: 188
- Rejestracja: 11 wrz 2010, 22:34
- Podziękowania: 7 razy
zadania z graniastosłupów
Oblicz pole powierzchni graniastosłupa
- Załączniki
-
- paint figura 3.png (25.62 KiB) Przejrzano 640 razy
-
- paint figura 2.png (23.57 KiB) Przejrzano 640 razy
-
- paint figura 1.png (23.87 KiB) Przejrzano 640 razy
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Trzeci z graniastosłupów ma w podstawie trójkąt równoramienny o ramionach 10cm i polu równym 48cm kwadratowych.
Trzeci bok trójkąta obliczysz z danego pola ściany bocznej
\(192cm^2=a\cdot 16\;\;\;\;\;\;a=192:16=12cm\)
Pole boczne=\(2\cdot 10\cdot 16+192=320+192=512cm^2\) .Dodaj pola dwóch podstaw i otrzymasz pole powierzchni
całkowitej.
\(P_c=P_b+2\cdot P_p=512+2\cdot 48=512+96=608cm^2\)
Trzeci bok trójkąta obliczysz z danego pola ściany bocznej
\(192cm^2=a\cdot 16\;\;\;\;\;\;a=192:16=12cm\)
Pole boczne=\(2\cdot 10\cdot 16+192=320+192=512cm^2\) .Dodaj pola dwóch podstaw i otrzymasz pole powierzchni
całkowitej.
\(P_c=P_b+2\cdot P_p=512+2\cdot 48=512+96=608cm^2\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Pierwszy graniastosłup ma podstawę w kształcie trapezu równoramiennego.
Dane jest pole trapezu \(P_p=112cm^2\)
Pole powierzchni bocznej obliczysz dodając do pola danej ściany pola pozostałych ścian bocznych.
\(P_b=600+10\cdot 30+10\cdot 30+8\cdot 30=600+300+300+240=1440cm^2\\
P_c=2\cdot P_p+P_b=2\cdot 112+1440=1664\;cm^2\)
Nie wiem,co jest w podstawie drugiego graniastosłupa.
Domyślam się,że jest to romb o polu 15cm kwadratowych.
\(P_c=2\cdot P_p+4\cdot P_{prostokata\;sciany\;bocznej}=2\cdot 15+4\cdot 5\cdot 11=30+220=250\;cm^2\)
Dane jest pole trapezu \(P_p=112cm^2\)
Pole powierzchni bocznej obliczysz dodając do pola danej ściany pola pozostałych ścian bocznych.
\(P_b=600+10\cdot 30+10\cdot 30+8\cdot 30=600+300+300+240=1440cm^2\\
P_c=2\cdot P_p+P_b=2\cdot 112+1440=1664\;cm^2\)
Nie wiem,co jest w podstawie drugiego graniastosłupa.
Domyślam się,że jest to romb o polu 15cm kwadratowych.
\(P_c=2\cdot P_p+4\cdot P_{prostokata\;sciany\;bocznej}=2\cdot 15+4\cdot 5\cdot 11=30+220=250\;cm^2\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.