Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
brenda91
- Dopiero zaczynam
- Posty: 27
- Rejestracja: 20 wrz 2009, 13:22
Post
autor: brenda91 »
Jeżeli
\(\alpha\) jest kątem ostrym i
\(cos\alpha = \frac{1}{4}\) to ile wynosi
\(\alpha\)?
Zadanie niby proste ale sprawia mi problemy...
Proszę o pomoc w rozwiązaniu.
-
e_liska
- Czasem tu bywam
- Posty: 107
- Rejestracja: 07 paź 2009, 11:42
- Podziękowania: 5 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
Post
autor: e_liska »
rozwiązanie znajdziesz w tablicach matematycznych,
\(\alpha=75\)
Miłość to jedyne uczucie, które się mnoży, jeśli się je dzieli...
-
brenda91
- Dopiero zaczynam
- Posty: 27
- Rejestracja: 20 wrz 2009, 13:22
Post
autor: brenda91 »
wlasnie nie moge korzystac z tablic i musze to jakos obliczyc...;(
-
anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
Post
autor: anka »
Tego nie da się policzyć. To się da tylko odczytać z tablic, albo zrobić rysunek i zmierzyć kątomierzem.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.