. Rozłóż wielomian w na czynniki:
\(w(x) = x^4 - 2x^3 - 3x^2\)
Nie nazywaj tematów w stylu "Pomocy".
Wyrażenia matematyczne zapisuj przy pomocy LaTeX-a.
Rozkład wielomianu na czynniki
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 25
- Rejestracja: 06 lis 2012, 15:18
- Podziękowania: 19 razy
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
Re: pomocy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
\(w(x) = x^4 - 2x^3 - 3x^2=x^2(x^2-2x-3)=x^2(x-3)(x+1)\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
- Matematyk_64
- Stały bywalec
- Posty: 549
- Rejestracja: 09 lut 2012, 14:18
- Lokalizacja: Legnica
- Otrzymane podziękowania: 161 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Najpierw wyciągnij przed nawias wspólny czynnik tych trzech wyrazów.
Takim czynnikiem będzie \(x^2\)
\(W(x) = x^2(x^2-2x-3)\)
Powstały trójmian kwadratowy "załatw" np. deltą
Tylko co to ma wspólnego z geometrią
Takim czynnikiem będzie \(x^2\)
\(W(x) = x^2(x^2-2x-3)\)
Powstały trójmian kwadratowy "załatw" np. deltą
Tylko co to ma wspólnego z geometrią
Wrzutnia matematyczna: http://www.centrum-matematyki.pl/edukac ... tematyczna
gg: 85584
skype: pi_caria
gg: 85584
skype: pi_caria