Przemienność działania

Zbiory, relacje, logika
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
melon
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 248
Rejestracja: 27 gru 2011, 23:10
Podziękowania: 204 razy
Otrzymane podziękowania: 8 razy
Płeć:

Przemienność działania

Post autor: melon »

Mam sprawdzić, czy działanie jets przemienne:
\(a\ast b=a+b\sqrt{2},a,b\in\mathbb{Q}\)

czy mam przemienność interpretować jako:
\(a+b\sqrt{2}=b\sqrt{2}+a\) (wtedy to prawda)
czy
\(a+b\sqrt{2}=a\sqrt{2}+b\) (wtedy to nie jest prawda)
janekk
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 607
Rejestracja: 04 mar 2012, 18:31
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 199 razy
Płeć:

Post autor: janekk »

masz sprawdzić czy dla każdego \(a,b \in Q\)
\(a \ast b =b\ast a\)
Zatem chodzi o Twoją drugą wersję
Awatar użytkownika
melon
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 248
Rejestracja: 27 gru 2011, 23:10
Podziękowania: 204 razy
Otrzymane podziękowania: 8 razy
Płeć:

Post autor: melon »

czyli w odpowiedziach jest błąd, bo napisali że jest przemienne
ODPOWIEDZ