Punkty A=(9,-4) B=(11,0) C(-1,6) są trzema kolejnymi wierzchołkami prostokata ABCD
a) wyznacz współrzędne wierzchołka D
b) oblicz Pole i L prostokąta ABCD
c) wyznacz współrzędne środka O i obl długość promienia R okręgu opisanego na tym prostokącie
d) obl cos alfa jaki tworzy przekatna prostokata z krótszym jego bokiem
e) napisz równanie osi symetrii prostokata
punkty...są trzema kolejnymi...
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 13
- Rejestracja: 31 lip 2012, 17:18
- Podziękowania: 20 razy
- Płeć:
a)
\(D=(a, b)\\\vec{DA}=\vec{CB}\\\vec{DA}=[9-a;\ -4-b]\\\vec{CB}=[11+1;\ 0-6]=[12;\ -6]\\\{9-a=12\\-4-b=-6\)
\(\{a=-3\\b=2\)
\(D=(-3;\ 2)\)
b)
\(|AB|=\sqrt{(11-9)^2+(0+4)^2}=\sqrt{4+16}=\sqrt{20}=2\sqrt{5}\\|BC|=\sqrt{(11+1)^2+(0-6)^2}=\sqrt{144+36}=\sqrt{180}=6\sqrt{5}\)
\(P=2\sqrt{5}\cdot6\sqrt{5}=60\\L=2\cdot2\sqrt{5}+2\cdot6\sqrt{5}=16\sqrt{5}\)
\(D=(a, b)\\\vec{DA}=\vec{CB}\\\vec{DA}=[9-a;\ -4-b]\\\vec{CB}=[11+1;\ 0-6]=[12;\ -6]\\\{9-a=12\\-4-b=-6\)
\(\{a=-3\\b=2\)
\(D=(-3;\ 2)\)
b)
\(|AB|=\sqrt{(11-9)^2+(0+4)^2}=\sqrt{4+16}=\sqrt{20}=2\sqrt{5}\\|BC|=\sqrt{(11+1)^2+(0-6)^2}=\sqrt{144+36}=\sqrt{180}=6\sqrt{5}\)
\(P=2\sqrt{5}\cdot6\sqrt{5}=60\\L=2\cdot2\sqrt{5}+2\cdot6\sqrt{5}=16\sqrt{5}\)
e)
K- środek boku AB
L- środek boku CD
\(K=\(\frac{9+11}{2};\ \frac{-4+0}{2}\)=(10;\ -2)\\L=\(\frac{-3-1}{2};\ 2+6}{2}\)=(-2;\ 4)\)
Prosta KL:
\(\frac{y-4}{x+2}=\frac{-2-4}{10+2}\\\frac{y-4}{x+2}=-\frac{1}{2}\\2y-8=-x-2\\x+2y-6=0\)
M- środek boku AD:
\(M=\(\frac{9-3}{2};\ \frac{-4+2}{2}\)=(3;\ -1)\)
Druga oś symetrii jest prostopadła do KL i przechodzi przez M
\(2x-y+k=0\\2\cdot3-(-1)+k=0\\k=-7\\2x-y-7=0\)
K- środek boku AB
L- środek boku CD
\(K=\(\frac{9+11}{2};\ \frac{-4+0}{2}\)=(10;\ -2)\\L=\(\frac{-3-1}{2};\ 2+6}{2}\)=(-2;\ 4)\)
Prosta KL:
\(\frac{y-4}{x+2}=\frac{-2-4}{10+2}\\\frac{y-4}{x+2}=-\frac{1}{2}\\2y-8=-x-2\\x+2y-6=0\)
M- środek boku AD:
\(M=\(\frac{9-3}{2};\ \frac{-4+2}{2}\)=(3;\ -1)\)
Druga oś symetrii jest prostopadła do KL i przechodzi przez M
\(2x-y+k=0\\2\cdot3-(-1)+k=0\\k=-7\\2x-y-7=0\)
- denatlu
- Fachowiec
- Posty: 1107
- Rejestracja: 10 mar 2012, 12:35
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękowania: 145 razy
- Otrzymane podziękowania: 344 razy
- Płeć:
Re: punkty...są trzema kolejnymi...
Jak rozróżnić, czy \(\vec{ DA}=\vec{CB}\) czy \(\vec{DA}=\vec{BC}\) ?
gg: 4987844
Spoiler
.\begin{cases} x \\ y \\ z \end{cases} - układ równań
\frac{}{} - ułamek
\sqrt{} - pierwiastek
\frac{}{} - ułamek
\sqrt{} - pierwiastek
- Matematyk_64
- Stały bywalec
- Posty: 549
- Rejestracja: 09 lut 2012, 14:18
- Lokalizacja: Legnica
- Otrzymane podziękowania: 161 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Re: punkty...są trzema kolejnymi...
Stawiam na to, że zgodnie z założeniami zadania punkty A,B,C są kolejnymi wierzchołkami prostokąta. D musi być następny w kolejności stąd wektory
\(\vec{BC}\) i \(\vec{DA}\) muszą mieć przeciwne zwroty i równość podana przez irenę jest wówczas jak najbardziej prawidłowa.
\(\vec{BC}\) i \(\vec{DA}\) muszą mieć przeciwne zwroty i równość podana przez irenę jest wówczas jak najbardziej prawidłowa.
Wrzutnia matematyczna: http://www.centrum-matematyki.pl/edukac ... tematyczna
gg: 85584
skype: pi_caria
gg: 85584
skype: pi_caria