wartości współczynnika c

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

wartości współczynnika c

Post autor: celia11 »

proszę o pomoc w rozwiązaniu:

Wyznacz wszystkie wartości współczynnika c , dla których funkcja f ma dwa różne miejsca zerowe.

\(f(x)=2x^2-4x+c\)

dziekuję
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

\(\Delta >0
\Delta=4^4-4\cdot 2\cdot c=16-8c>0
8c<16
c<2
c\in (-\infty;2)\)
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

bardzo dziekuję
ODPOWIEDZ