Logarytm i funkcja wykładnicza

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
wr178
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 30
Rejestracja: 13 maja 2010, 17:58
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Logarytm i funkcja wykładnicza

Post autor: wr178 »

Wiedząc, że

\(\log_{10} a = 5\) czyli \(a = 10^5\) oraz \(\log_{10} b = 3\) czyli \(b = 10^3\)oblicz

\(\frac{(2ab)^2}{50\log_{10} 10000}\)

Jak to prawidłowo rozpisać ?
Matematykę można zdefiniować jako przedmiot, w którym nigdy nie wiadomo, o czym się mówi, ani, czy to, o czym się mówi, jest prawdziwe. Matematyka rozszerzona - w tym przypadku trudno jest pojąć cokolwiek.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

\(\frac{(2ab)^2}{50\log_{10} 10000}=\frac{(2 \cdot 10^5 \cdot 10^3)^2}{50 \cdot 10^4}=...\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
wr178
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 30
Rejestracja: 13 maja 2010, 17:58
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: Logarytm i funkcja wykładnicza

Post autor: wr178 »

Czyli tak \(\frac{2^2 \cdot 10^{10} \cdot 10 ^6}{50 \cdot 10^4}\) = \(\frac{2^2 \cdot 10^{16} }{50 \cdot 10^4}\)

a to jak uprościć ?
Matematykę można zdefiniować jako przedmiot, w którym nigdy nie wiadomo, o czym się mówi, ani, czy to, o czym się mówi, jest prawdziwe. Matematyka rozszerzona - w tym przypadku trudno jest pojąć cokolwiek.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Re: Logarytm i funkcja wykładnicza

Post autor: anka »

\(\frac{2^2 \cdot 10^{10} \cdot 10 ^6}{50 \cdot 10^4} = \frac{2^2 \cdot 10^{16} }{50 \cdot 10^4}= \frac{2^2 \cdot 10^{16} }{5 \cdot 10 \cdot 10^4}=\frac{2^2 \cdot 10^{16} }{5 \cdot 10^5}=\frac{4 \cdot 10^{11} }{5}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

W mianowniku masz błąd
\(log_{10}10000=4\;\;\;bo\;\;\;10^4=1000\)
Obliczena :
\(\frac{4\cdot 10^{16}}{50\cdot 4}=\frac{10\cdot 10^{15}}{10\cdot 5}=\frac{10\cdot 10^{14}}{5}=2\cdot 10^{14}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Ożesz, ale obciach.
Dzięki Galen
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Aniu,to nie obciach,to rutyna :)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ