Sknerus

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
agusia502
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 22 paź 2009, 19:40

Sknerus

Post autor: agusia502 »

Sknerus złożył 11500 zł dwóch kontach. Oprocentowanie pierwszego wkładu wynosiło 12% a drugiego 20%. Odsetki po rocznym oprocentowaniu uzyskane z pierwszego wkładu były 6 razy mniejsze niż odsetki uzyskane z drugiego wkładu. Ile pieniędzy złożył Sknerus do każdego banku ?
agulka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 418
Rejestracja: 29 wrz 2009, 00:54
Otrzymane podziękowania: 123 razy

Post autor: agulka »

x-pieniądze ulokowane na 12%
y - pieniadze ulokowane na 20%

\(\begin{cases} x+y=11500 \\ 6\cdot(11500x \cdot 12%) = 11500y \cdot 20% \end{cases}\)

rozwiazujesz układ równań i otrzymujesz

\(\begin{cases} x= 2500 \\ y=9000 \end{cases}\)
agusia502
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 22 paź 2009, 19:40

Post autor: agusia502 »

Dzięki wielkie Juztro będzie 6 hihi Pozro
ODPOWIEDZ