Witam, jeśli w złym dziale to przepraszam. Mam dwa zadanka których nie uumiem ruszyć i proszę o pomoc
Zad1..
średnia płaca w firmie zatrudniającej 40 pracownikłów jest równa 1450zł. Ile zarabia prezes,jeśli średnia pensja pozostałych pracowników jest równa 1380zł. (40 pracowników razem z prezesem)
Zad 2.
W małym mieście obserwowano przez kilka minut samochody osobowe ,sprawdzając ile osób znajduje się w samochodzie. wyniki przedstawiono w tabeli.
LICZBA OSÓB | 1 | 2 | 3 |4
---------------- <-- (to jest tabelka)
LICZBA SAMOCHODÓW |42|29|16|13
Oblicz srednią arytmetyczną,wariancję i odchylenie standardowe liczy podróżujących.
W tym drugim srednia wyszła mi 50 wariancja 136 a odchylenie 11,6619. NIE WIEM CZY DOBRZE, z góry dziękii
śr, arytmetczna, mediana itd
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Re: śr, arytmetczna, mediana itd
Ad1. x -pensja prezesa
\(\frac{39*1380+x}{40}=1450\)
\(\frac{39*1380+x}{40}=1450\)
Otrzymałeś odpowiedź lub podpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!
Re: śr, arytmetczna, mediana itd
Ad.2) Średnia=\(\frac{42*1+29*2+16*3+13*4}{42+29+16+13}= \frac{200}{100} =2\)
wariancja=\((1-2)^2* \frac{42}{100}+(2-2)^2* \frac{29}{100}+(3-2)^2* \frac{16}{100} +(4-2)^2* \frac{13}{100}=1,1\)
odchylenie standardowe=\(\sqrt{wariancja}= \sqrt{1,1}\)
wariancja=\((1-2)^2* \frac{42}{100}+(2-2)^2* \frac{29}{100}+(3-2)^2* \frac{16}{100} +(4-2)^2* \frac{13}{100}=1,1\)
odchylenie standardowe=\(\sqrt{wariancja}= \sqrt{1,1}\)
Otrzymałeś odpowiedź lub podpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!
Re: śr, arytmetczna, mediana itd
to w tym pierwszym mi wyszedl jakis dzwny wynik zrobilam 39*1380 podzieliłam przez 40 przeniosłam na drugą strone i x wyszedł mi 104,5... nie wiem o co chodzi ..
Re: śr, arytmetczna, mediana itd
Ad.1) \(39*1380+x=1450*40\)
\(53820+x=58000\)
\(x=4180\)
\(53820+x=58000\)
\(x=4180\)
Otrzymałeś odpowiedź lub podpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!