logarytmy.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Queer
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 14
Rejestracja: 12 wrz 2009, 13:48

logarytmy.

Post autor: Queer »

Oblicz:
log3 1/3 + log3 1/9+...+log3 1/3^6
e_liska
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 107
Rejestracja: 07 paź 2009, 11:42
Podziękowania: 5 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Post autor: e_liska »

nieczytelny zapis...
co jest pomiędzy 3 a 1/3??
Miłość to jedyne uczucie, które się mnoży, jeśli się je dzieli...
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

\(\log_3{\frac{1}{3} +2\log_3{\frac{1}{3}+...+6\log_3{\frac{1}{3}=21\log_3{\frac{1}{3}=log_3{\frac{1}{3^{21}}=x\)

\(3^x=\frac{1}{3^{21}}
3^x=3^{-21}
x=-21\)
ODPOWIEDZ